ABA liga je u ponedeljak, dan posle sastanka članova ABA „Sidro“, poslala odgovore na pismo koje su joj uputili generalni sekretar FIBA Evropa Kamil Novak i generalni sekretar FIBA Patrik Bauman, a u kojem ih je zanimala organizaciona i vlasnička struktura regionalnog takmičenja.

Između ostalog, zatraženi su odgovori kakav je pravni status i odnos između ABA „Sidro d.o.o“, ABA i ABA lige, da li su članovi o pridruživanju ABA „Sidro d.o.o“ bili menjani ili prepravljani, da li je ABA liga formalno priznata od strane svih nacionalnih federacija čiji timovi učestvuju u takmičenju, da li predstavnici nacionalnih federacija učestvuju na sastancima ABA „Sidro d.o.o“ ili ABA lige.

U odgovorima stoji da „ABA Sidro“, koja je većinskom vlasništvu klubova, isključivo suži za upravljanje ABA ligom.

Takođe je navedeno da je Liga član ULEB od prvog dana i član EKA (koja upravlja Evroligom), priznata je od FIBA Evropa na sastanku u Minhenu 15. novembra 2009, potpisom tadašnjeg generalnog sekretara evropske kuće košarke Nara Zanolina.

ABA je navela da je svojevremeno menjana vlasnička struktura (kada su akcije između ostalih dobili i Crvene zvezda i Partizan).

Dostavila je i dokument sa sastanka iz Kranja, kada je tadašnji predsednik KS SCG (Goran Knežević) sa kolegama iz ostalih nacionalnih saveza (KS Hrvatske, KS Slovenije, KS BiH) potpisao dokument o priznanju regionalnog takmičenja, navodeći da članovi federacija ne prisustvuju sastancima ABA „Sidro“ i ABA lige.

Iako je ranije navođeno da su FIBA i FIBA Evropa tražile uvid u poslovanje ABA „Sidro“ i ABA ligi, to ipak nije tačno.

Cela priča oko eventualnog „prestrojavanja“ u Evropi pokrenuta je posle sastanka FIBA i FIBA Evropa zahtevaju da se u godišnji kalendar uvedu „prozori“ za nacionalne reprezentacije, što znači da bi trebalo da se zaustave nacionalni šampionati.

Sa ove tačke gledišta to izgleda gotovo nemoguće, jer je teško verovati da će NBA (koja broji više od 100 internacionalaca) praviti pauzu, pa su „kola“ počela da se „lome“ na Evropi, o čemu je bilo i reči na sastanku klubova ABA u nedelju.

Klubovi su zauzeli jedinstven stav da im je ABA prioritet, da će zajedno donositi odluke i da je njihovo opredeljenje Evroliga u koju (zasad mogu) jedino preko regionalnog takmičenja.

Ostavi poruku