Strah od radikalizacije u siromašnim predgrađima francuskih gradova, naseljenih uglavnom emigrantima, pojačana je posle nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Prema izveštaju agencije AFP, koja je prenela razgovor sa predsednikom lokalnog fudbalskog kluba iz predgrađa Liona Muhamedom Trijom, on je bio zapanjen reagovanjem tinejdžera iz kluba na vesti o terrorističkom napadu na redakciju lista „Šarli Ebdo“ u kojem je usmrćeno 12 osoba. „Oni se dive tim momcima (teroristima)“, rekao je predsednik kluba dodajući da je ubistvo ukupno 17 nedužnih civila u napadima u Parizu, u očima tih dečaka – čin hrabrosti.

Lionsko predgrađe je jedno od francuskih blokova sa visokim zgradama odakle je krenula nasilna pobuna emigranata 2005. godine, nakon što je policajac ubio jednog doseljenika.

Agencija navodi da su predgrađa velikih gradova sinonim za neuspeh integracije u Francuskoj i da u njima stasavaju generacije sa osećajem napuštenosti i izolacije.

Tokom odavanja pošte minutom ćutanja stradalima u terorističkim napadima, u školama širom Francuske zabeleženo je oko 200 incidenata, koje su izazvali učenici koji nisu želeli da pokažu poštovanje za ubijene građane.

Braća Kuaši koji su izvršili napad na „Šarli Ebdo“ radikalizovali su svoje stavove tokom boravka u zatvoru, smatraju sociolozi, koji su upozorili da ne treba izvoditi ishitrene zaključke samo na osnovu toga gde je neko odrastao.

Sociolog sa univerziteta u Nantu Reno Epstejn, ocenio je da su predgrađa „mikrokosmos mnogo šireg problema, uključujući etničku diskriminaciju“.

Posle nereda 2005. godine, francuske vlade uložile su milijarde evra kako bi podstakle razvoj predgrađa i otvorile nova radna mesta, ali prema rečima Trija: „Nalivanje tona betona nije dovoljno, potreban je ljudski dodir“.

TERORISTA SAHRANjEN ANONIMNO, U NAJVEĆOJ DISKRECIJI Gradski zvaničnici u Remsu izjavili su da jedan od terorista odgovornih za napade, u kojima je poginulo prošle nedelje 17 ljudi, sahranjen na istoku Francuske, uprkos zabrinutosti da bi njegov grob mogao da postane hram za ekstremiste, preneo je AP.

Said Kuaši , stariji od dva brata koji 7. januara napali na satirični časopisi Šarli Ebdo i ubuli 12 ljudi, sahranjen je na zahtev francuske vlade u Remsu, navodi se u saopštenju i dodaje da je s obzirom na rizik remećenja mira, odlučeno je da se sahrana obavi brzo.

Ranije ove nedelje gradonačelnik Remsa Arno Robine je rekao da „kategorički odbija“ zahtev porodice da ga sahrani u Remsu, 144 kilometara istočno od Pariza , gde je živeo. „Ne želim grob koji će služi da privuče fanatike.

Ne želim mesto koje promoviše mržnju „, rekao je Robine u intervjuu za France Info radio četvrtak.

Govoreći u subotu na BFM TV, Robine je naveo da je bio primoran da dozvoli sahranu jer francuski zakon daje pravo da građanima da budu sahranjeni u gradu poslednjeg prebivališta. „On je sahranjen sinoć, diskretno, anonimno“, rekao je u intervjuu Robine, navodeći da ne zna da ne zna gde je sahranjen na groblju i da je grob bez identifikacije.

Advokat Kaušujeve udovice je sahranjen tokom noći „u najvećoj diskreciji i dostojanstveno“ i da ni njegova udovica nije prisustvovala sahrani iz straha da bi se mogla odati lokacija groba.

Druga dvojica terorista ubijena u pucnjavu sa policijom još nisu sahranjeni.

Ostavi poruku