Lider Slobodarske stranke Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe upozorio je danas da se opasnost radikalnog islamizma ne sme potceniti i ocenio da je islamizam fašizam našeg vremena i da se njemu treba odlučno suprostaviti. Štrahe je, na tradicionalnom novogodišnjem skupu FPO, u jednočasovnom obraćanju prisutnima, posebnu pažnju posvetio terorističkim napadima u Parizu.

Minutom ćutanja odata je pošta žrtvama terorističkih napada u Francuskoj. „Potrebno je konačno imati hrabrosti da se izvuku ispravne pouke“, naglasio je Štrahe, navodeći da već više od 10 godina upozorava na „dramatične greške“, odnosno radikalni islamizam.

Austrijskoj vladi je prebacio pasivnost u ovoj oblasti, dodajući da vladajuća Socijaldemokratska partija (SPO) ne pokazuje nikakvu spremnost da deluje protiv radikalnih tendencija.

Radikalni islamizam je, prema njegovom mišljenju, najhitniji problem ovog doba. „To je fašizam našeg vremena, kojem se treba hrabro suprostaviti“, naglasio je Štrahe lider najuticajnije opozicione partije u Austriji, koja je stranka desnice.

On je zatražio da se paragraf, austrijskog zakona, koji se tiče „ratnih plaćenika“ primeni i na borce Islamske države.

Austrijski zakon zabranjuje učešće austrijskim državljanima u oružanim sukobima drugih zemalja. Štrahe ističe da džihadistima, koji se priključe borbi Islamske države, mora biti oduzeto austrijsko državljanstvo. „Oni nisu nikakvi božji ratnici, već ratnici pakla.

To su beštije koje najbrutalnije ubijaju sve pripadnike drugih vera, jer ne odgovaraju njihov bolesni, totalitarnom, fašisoidnom pogledu na svet“, objasnio je on. Štrahe je ocenio skandaloznim da se povratnici iz džihada slobodno kreću u društvu, dodajući da zaštita društva od obučenih terorista mora biti najviši prioritet.

Aplauzom je pozdravljena i podrška Štrahea za antiislamistički pokret koji je nastao u Nemačkoj. „Srcem sam uz PEGIDA“, poručio je Štrahe, koji smatra da islam nema nikakve veze sa islamizmom.

On je upozorio na opasnost od pripisivanja opšte krivice svim muslimanima, naglasivši da je zadatak da se muslimani zaštite od radikalnog islamizma.

Ostavi poruku