BRISELOD STALNOG DOPISNIKAPARISKI masakr je otreznio evropske bezbednjake, pa su u kratkom roku krenuli u čišćenja svojih dvorišta od islamista.

Samo nedelju dana posle krvavih događaja u francuskoj prestonici, gotovo simultano, traju operacije u Belgiji, Nemačkoj i Francuskoj.

I obaveštajne službe drugih evropskih zemalja istražuju stanje na svom terenu, pokušavajući da se povežu. – Strah mora da promeni stranu – poručio je belgijski premijer Šarl Mišel.

U petak se saznalo nešto više detalja o antiterorističkoj akciji koju su u četvrtak veče izvršili belgijski specijalci.

U 12 odvojenih operacija na više mesta u zemlji, uhapšeno je 13 osumnjičenih, a dvojica su, posle pružanja otpora, ubijena.

Istraga je na licu mesta pronašla veću količinu oružja, među kojim i četiri kalašnjikova, pištolje, municiju, ali i policijske unoforme, mobilne telefone, sredstva za komunikaciju, falsifikovana dokumenta i velike sume novca.

Sumnja da je sve bilo spremno za seriju napada na policijske stanice u zemlji, a belgijski mediji tvrde da su teroristi hteli da otmu „jednu važnu ličnost i odrube joj glavu“.

Istraga, istovremeno, pokušava da pronađe i eventualnu vezu između rezultata sinoćne antiterorističke operacije i Amedija Kulibalija, jednog od trojice pariskih terorista, koji je oružje nabavio preko belgijskog snabdevača.

BOLjE OBEZBEĐENjE EVROPSKA komisija, čije je sedište u Briselu, u petak je saopštila da je pojačala bezbednost, posle antiterorističke operacije u Belgiji.

To se pre svega odnosi na pojačanu kontrolu na ulazu i povećani broj službenika na obezbeđenju.

Pre osam meseci, Belgija je već doživela teroristički napad, kada je Francuz alžirskog porekla Medi Nemuš, koji je neko vreme proveo u Islamskoj državi, u Jevrejskom muzeju u Briselu ubio četvoro ljudi, pa je zemlja sada pod veliki m oprezom.

Ova tragedija je ujedno i pokazala da postoji povezanost među evropskim džihadistima, u ovom slučaju, konkretno, između Belgije i Francuske.

Istraga nastavlja da traži nove informacije koje bi mogle da dovedu u dodir belgijsku i francusku mrežu terorista.

Francuska je na svojoj teritoriji takođe izvela seriju hapšenja u noći između četvrtka i petka.

U nekoliko naselja oko Pariza, privedeno je 12 osumnjičenih, od kojih je osmoro zadržano u pritvoru.

Oni se terete da su pružali logističku podršku Amediju Kulibaliju, jednom od trojice terorista u pariskim atentatima prošle nedelje.

Belgijske vlasti su već zatražile izručenje dvojice uhapšenih, pod sumnjom da predstavljaju vezu među džihadistima između dve zemlje.

Posle svega, proizilazi da su organizovanim napadima u Parizu, militantni islamisti sami sebi zagorčali život, pošto su sada pod daleko većom i ozbiljnijom prismotrom.

Vlasti ističu da sada tek treba očekivati serije hapšenja i operacije u kojima treba da budu neutralisane „uspavane“ ćelije džihadista na evropskom tlu.

Procenjuje se da danas u Siriji i Iraku, na strani Islamske države, ratuje oko 350 građana Belgije, a da ih je oko 600 spremno da im se pridruži, što od Belgije čini drugu zemlju po broju džihadista u Evropi, posle Francuske, a prvu, ako se računa procentualni odnos prema ukupnom broju stanovnika.

U delu Sirije i Iraka koji kontroliše ID, trenutno se nalazi oko 600 Francuza, dok se oko 250 vratilo u Francusku i predstavlja veliku opasnost od mogućih novih atentata. NIKO NEĆE DA SAHRANI BRAĆU KUAŠI TROJICA terorista, braća Kuaši i Amedi Kulibali, predstavljaju problem i posle smrti.

Naime, nijedan francuski grad, zasada, ne želi da prihvati da sahrani njihova tela.

Jedan od razloga za to je i da se na njihovim grobovima eventualno ne bi okupljali verski fanatici.

Ostavi poruku