Prilično okrutna igra sudbine “naložila” je da Crvena zvezda Telekom i Galatasaraj treći meč ove sezone u Evroligi igraju istog dana kada je počelo suđenje osumnjičenima za ubistvo Marka Ivkovića u Istanbulu 21. novembra prošle godine.

U meču koji je sa punim pravom proglašem utakmicom visikog rizika u rasprodatoj “Kombank areni” pred skoro 20.000 ljudi viđeno je svašta.

Većina prisutnih u najvećoj našoj dvorani tokom većeg dela utakmice odavalo je počast, što pesmom, što parolama i uniformisanim majcama ubijenom Marku, ali bilo je i onih koji nisu mogli da odole i da ne ubace po koji upaljač, ali i svinjski papak (!) u teren. Sigurno je da je i za trenera Glatasaraja Ergina Atamana ovo bio jedan od najčudnijih mečeva u karijeri.

Iako, je bilo jako miran, inače temperamenti turski selektor je tokom čitovog meča imao dvojcu bezbednjaka (sa sve slušalicama u ušima).

Već kada je kročio na parket Arene, osetio je Ataman šta mu se sprema.

Desetak minuta pre početka meča dok je nastup imao guslar Marko Šepanović (koji je i na poluvremnu pevao u slavi ubijenog vođe crveno-belih navijača Velibora Dunjića) praćen obezbeđenjen i gomilom fotoreportera što naših, što turskih medija, Ataman je krenuo ka klupi.

Poletelo je i par predmeta, koji su završili pored, u Beogradu, izuzetno omraženog čoveka.

A nije da se domaćin i bezbedonose službe nisu potrudile da sve protekne bez većih problema.

Kako je moglo nezvanično da se čuje više od 2.000 pripadnika različitih bezbedonosih službi obezbeđivalo je meč.

Od pripdnika Žandarmerije u punoj “ratnoj” opremi postavljenih između gledališta i terena, preko onih u civilu, ali i u identičnim crnim jaknama, pa sve do dela koji je sedeo u prvim redovima tik iz glupe na kojoj je bila ekipa Galatasaraja.

Najvatrenije pristalice crveno-belih pojavili su se na meču istoobrazno obučeni u majce sa likom Marka Ivkovića.

Svi zajedno navijali su sa istočnog dela „Kombank arene“ i nivoa 400 iza velikih zajedničkih banera “Delije sever”. “Za Jagodu sve Delije” nova pesma pristalica crveno-belih bila je uvod u izlazak na teren igrača oba tima.

Vatromet i čilidersice izvele su Luku Mitrovića i ostalih 11 Radonjićevih izabranika na teren.

A onda su se aplauzi u trenutku pretvorili u gromoglasne zvižduke. “Ivković Marko” odjekivalo je Arenom dok su se igrači Galate lagano zagrevali za meč. “Za Marka igrajte” odlekivala je pesmom Kombank arena po “diktatu” Delija.

Red uvreda na račun Zorana Ercega i Vladimira Micova, pametno je prekinuta pesmama koje su ponovo posle, nekoliko minuta “tišine” čula sa razglasa.

Ali, nije to bilo dovoljno.

Dvadesetak minuta pre početka na teren su uletele dva svinjska papka.

Usledila je i molba spikera, koja najblaže rečeno nije naišla na odobravanje.

Dok su Arenom odjekivali taktovi “Marša na Drinu”, „delije“ su razvile i veliki tranparet sa svih strana dovrane “Srce heroja zauvek živi, ne mogu da ga ubiju.

Srce heroja večno će da kuca za Zvezdu, Sever i Srbiju”.

Dok je trajalo zagrevanje ekipa izbila je i tuča navijača crveno-belih na nivou 200 istične tribine koja je relativno brzo prekinuta bez intervencije velikog broja policajaca.

I dok je zvanični spiker predstavljao igrače Zvezde i na Istočnoj i na Zapadnoj starani Arene razvijeni su ogromni transperneti sa likom Marka Ivkovia, kao i 20.000 transperanta na kojima je pisalo “živiš”.

Usledila je i pesma “dobro znaj da uvek tu sam ja”.

Tokom prvog poluvremna dva bočna semofora na severnoj i južnoj starni dvorane prekrio je već pomenuti transperment.

Tri puta je zvanični spoker tražio od navijača da one budu pomerene.

Uzalud.

Tek posle još jednog uupozernja da sa južne tribine mora da bude uklonjena zastava navijači su odlučili da ne kriše pravila koja su uspostavljena zbog neometanog rada kamera.

Ali, nije im dugo bilo potrebno da je ponovo spuste i više ne podignu.

PROČITAJTE I OVO:* Predsednici Zvezde i Galatasaraja zajedno gledali meč u Areni, Turci na poklon dobili majice s Markovim likom* Partizan bez pleja do kraja sezone?* Jarsuvat: Ivković je više od navijača, fanatizam će izgubiti; Čović: Nijedna turska porodica ovo ne želi* Erceg: Došli smo da igramo košarku* Vujošević o eventualnom polufinalu ABA lige: Ako možemo da biramo neka bude Budućnost* Predsednik Galatasaraja u poseti grobu Marka Ivkovića* Božović: Borusija se interesuje za Škuletića, Partizan traži 4.000.000 evra* Troicki u finalu posle pune tri godine: Želeo sam da igram što bolje* Krunić se nije pojavio na prozivci u Veroni, sledi kazna…

Ostavi poruku