PRAG – Skup „Evropo, probudi se!“, počeo je u centru Praga, gde se do sada okupilo nekoliko stotina ljudi, kako bi, posle terorističkih napada u Francuskoj, izrazili svoje neslaganje s islamom.

Protestu, kojem se do sad, prema proceni policije, priključilo oko 400 ljudi, pridružilo se i više javnih ličnosti, preneli su češki mediji, podsećajući da su slični antiislamski protesti poslednjih dana održani i u okolnim zemljama.

Demonstranti nose transparente s natpisima „Evropo, probudi se!“ i „Islam je zlo!“, a nekoliko njihovih protivnika okupilo se u neposrednoj blizini, s natpisom „Hoću islam u ČR“.

Protest je počeo uzvikom „Nećemo islam u Češkoj!“, intoniranjem češke himne i minutom ćutanja za žrtve pariskih napada, preneo je idnes.cz. „Ne vidim u ovome ksenofobiju niti fašizam, već su se ovde okupili ljudi koji vole slobodu“, rekao je, praćen aplauzom, jedan od organizatora skupa, Martin Konvička.

Uz poruku da islam predstavlja teror, on je rekao i da, prema njegovom mišljenju, „vlade i mediji lažu, tvrdeći da su teroristi nekakvi loši muslimani“.

Konvička je proroka Muhameda nazvao „sadistickim psihopatom“ i upozorio na „slepu islamsku poslušnost“.

Tokom skupa došlo je i do prvog sukoba, u kojem je intervenisala policija.

Posle govora Konvičke, grupa pristalica islama uzvikivala je da problem nije islam, već mržnja, a jedan od demonstranata je zatim počeo da im cepa tranparente.

Pristalica islama ima oko 20, većinom žena, javio je reporter idnes.cz.

Organizatori glavnog skupa očekivali su oko 4.000 ljudi, a samo na Fejsbuku, akciji se priključilo više od tri hiljade korisnika te društvene mreže.

Ostavi poruku