VAŠINGTON – SAD i Britanija su se dogovorile da održe nivo „snažnih sankcija“ prema Rusiji povodom „njenih akcija u Ukrajini“, saopštio je američki predsednik Barak Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa britanskim premijerom Dejvidom Kamerononm. „Složili smo se da održimo snažne sankcije prema Rusiji dok ne okonča agresiju u Ukrajini, kao i o potrebi da podržimo Ukrajinu u primenjivanju važnih ekonomskih i demokratskih reformi“, izjavio je Obama, prenosi AFP.

Američki predsednik je istakao da je znatan deo razgovora s Kameronom bio posvećen borbi protiv terorizma, nakon šsto je u napadima u Parizu prošle nedelje poginulo 17 ljudi.

Obama ističe kako obe zemlje stoje uz Francusku i sve saveznike koji se bore protiv zla terorizma i da će učiniti sve da „pomognu Francuskoj da ostvari pravdu“.

Povodom pitanja terorizma, britanski premijer Kameron je rekao da „znamo sa čime se suočavamo i znamo kako da pobedimo“.

Obama i Kameron su složni u protivljenju pozivima za nove sankcije Iranu, ističući da bi one mogle da štete tekućim pregovorima o nuklearnom programu te zemlje.

Obama je poručio kongresu SAD da po tom pitanju „pokaže strpljenje“.

Ostavi poruku