BEČ – Brat supruge predsednika Austrije Margot Fišer, advokat Lenart Binder pravno zastupa osumnjičene za terorizam, što je izazvalo burnu reakciju na političkoj sceni zemlje.

Binder, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, zastupao je najpre Mohameda M, koji je posle odležane kazne u Austriji otišao u Siriju gde se pridružio Islamskoj državi.

On je, takođe, posle atentata na francuski „Šarli Ebdo“, pozvao na slične akcije u Austriji.

Sada je Binder prihvatio da zastupa, prema oceni tužilaštva glavnog ideologa radikalnih islamista u Austriji, propovedača mržnje Mirsada Omerovića, rodom iz Tutina.

Omerović je, krajem prošle godine, uhapšen u akciji policije protiv džihadista koji su regrutovali ljude iz Austrije za Islamsku državu i prikupljali sredstva za ovu terorističku organizaciju.

Binder pokušava da Omerovića izbavi iz istražnog pritvora, u kojem se trenutno nalazi i ujedno tuži brojne austrijske novine.

Dalje zastupa i jednog Čečena koji je pokušao da se iz Austrije pridruži Islamskoj državi u Siriji, ali je pre toga uhapšen.

Reakcija vodećih političara u Austriji, prema „Esterajh“, ide od zapanjenosti do zaprepašćenosti.

Prema listu ocena je da, iako predsednik Austrije Hajnc Fišer ne može da odgovara za delovanje brata svoje supruge, ne ide da ovaj advokat zastupa pravno takve klijente.

Inače, Binder važi za advokata koji se bavi zaštitom ljudskih prava, te se posebno angažuje za izbeglice.

Na pitanje „Esterajh“ zašto sada zastupa džihadiste i pristalice terorizma on je odgovorio „Smatram to pitanje sramnim“.

Ostavi poruku