BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima podršu Velike Britanije na putu ka EU, kao i za reforme koje sprovodi.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Filipom Hamondom rekao i da je nekoliko britanskih kompanija zainteresovano za neke od najvećih srpskih kompanija koje će biti u procesu privatizacije.

Premijer je rekao da je Srbija na evropskom putu i da od tog puta ne odsutaje. „Verujem da ćemo pored širokih i značajnih i, od svih relevantih faktora u svetu priznatih, ekonomskih reformi, uspeti mnogo toga da popravimo i uradimo i na političkom nivou u 2015, za koju smatramo da je ključna godina u reformama i napretku Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da je iz razgovora sa Hamondom zaključio da Srbija od Velike Britanije može da očekuje značajnu podršku.

Premijer je rekao da je sa Hamondom razgovarao o predsedavanju Srbije OEBS-om na „konstruktivan, profesionalan i ozbiljan način“, kao i o otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU, kao i da je naišao na blagonaklon stav Velike Britanije u vezi sa budućnošću Srbije i evropskim integracijama. „Naš put nije lak i jednostavan, mnogo toga ćemo morati da uradimo, ali rad, rad, rad je nesto što moze da nas spase, a ne nesto što će neko da nam pokloni“, rekao je Vučić.

On je naveo da je zahvalan Hamondu što je pred srpskom delegacijom izneo viziju Evropske unije iz ugla Velike Britanije, iako to nije bio obavezan pred zemljom koja još nije članica.

Vučić je izrazio želju da što veći broj britanskih čelnika poseti Srbiju, ali i da što veći broj privrednika dođe da investira u našu zemlju.

On je naveo da u procesu privatizacije 502 kompanije ima nekoliko britanskih kompanija koje su zainteresovane za neke od najvećih srpskih preduzeća. „Verujemo da će britansko prisustvo u Srbiji biti još značajnije i veće u godina pred nama i da ćemo imati podršku Velike Britanije na našem evropkom putu“, rekao je Vučić. Hamond: Primena Briselskog sporazuma za otvaranje poglavlja Hamond je izrazio snažnu podršku srpskim reformama, kao i evrointegracijama Srbije i naglasio da je za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja najvažnija primena Briselskog sporazuma. „Želimo da vidimo otvaranje pregovaračkih poglavlja što pre.

Zamajac je sve u politici i održavanje tog zamajca je od kritične važnosti. Što pre otvorimo poglavlja – to bolje“, poručio je Hamond na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Vučićem. Šef Forin ofisa je takođe snažno podržao i teške odluke koje premijer sprovodi s ciljem reforme srpske privrede, kao bi ona postala konkurentnija. „Iz sopstvenog iskustva znamo koliko su kratkoročno gledano te reforme teške , ali dugoročno gledano one obezbeđuju ekonomski prosperitet, rast i radna mesta“, istakao je Hamond.

Britanski zvaničnik je naglasio da dolazi iz zemlje koja se ponosi svojom nacijom, kulturom, istorijom i sa stanovništvom koje neustrašivo brani svoje vrednosti. „Mesto Velike Britanije je u reformisanoj EU i koja će raditi na vrednostima kojima i mi pripadamo.

Zajedno sa partnerima u EUI ćemo raditi na reformi EU i konkurentnijoj ekonomiji“, rekao je britanski ministar.

U tom kontesktu on je naglasio da zvanični London snažno podržava opredeljenost Srbije na toj putanji. „I nastavićemo da je podržavamo“, rekao je Hamond.

Jedna od tema razgovora sa Vučihem bila su i regionalna pitanja. „Pričali smo o izazovima u regionu, značaju regionalne stabilnosti kako za Srbiju tako i za EU“, rekao je Hamond, navodeći da je u Beograd došao posle posete Bugarskoj i Rumuniji, a da iz Srbije ide u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

On je naveo da se u Beogradu sastao i sa ministrom privrede i predstavnicima britanskog biznisa i sa njima razgovarao o koracima koje vlada preduzima za privlačenje investicija s ciljem da obezbedi nova radna mesta. Šef britanske diploamtije čestitao je Srbiji na profesionalizmu s kojim je pristupila predsedavanju OEBS-om. „Predsedavanje OEBS-om je prilika da Srbija poakže svoje vrednosti pred međuanrodnom javnošću i spremnost da dela u skladu sa evropskim vrednostima kojima je i sama posvećena.

Znamo da će OEBS funkcionisati nesmetano i efikasno za vreme predsedavanja OEBS-om“, zaključio je Hamond.

Ostavi poruku