BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Filipom Hamondom posvećenost Srbije evropskim integracijama i njenu spremnost da tokom predsedavanju OEBS-u doprinese smirivanju tenzija između EU i Rusije.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru predsednik Nikolić je istakao da je Srbija potpuno posvećena priključenju Evropskoj uniji i da očekuje da uskoro budu otvorena bar tri poglavlja za koja je potpuno spremna, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

On je rekao kako je jasno da je potrebno i pre formalnog priključenja Uniji Srbiju urediti po evropskim standardima, jer je očigledno da Evropsku uniju ne treba posmatrati kao utočište za siromašne zemlje.

Mnogo toga zavisi od same Srbije i toga su svi svesni, istakao je predsednik Nikolić.

Govoreći o predsedavanju Srbije OEBS-om, predsednik Republike je rekao da Srbija neće odstupiti od principa na kojima je OEBS osnovan.

On je dodao da je Srbija direktno pogođena porastom tenzija između Evropske unije i Rusije i da je zato spremna da pomogne u procesu pomirenja dveju strana.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije je potvrdio snažnu podršku svoje zemlje procesu evropskih integracija Srbije.

Ministar Hamond je pozdravio značajnu ulogu Srbije u poboljšanju regionalnih odnosa i izrazio nadu da će se taj trend zadržati i tokom predsedavanja Srbije OEBS-om tokom 2015. godine.

U vezi sa tim, ministar Hamond je istakao da se raduje i skorom nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, jer smatra da će podstaći dalje postizanje dogovora u pravcu potpune normalizacije odnosa.

Ostavi poruku