Насловна Србија Grabar-Kitarović: Pozvaću Nikolića na inauguraciju

Grabar-Kitarović: Pozvaću Nikolića na inauguraciju

0

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da će poslati pozivnicu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na svečanu inauguraciju u Zagrebu.“Biće to dobra prilika za rešavanje otvorenih pitanja između naše dve zemlje“, rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Briselu nakon što je danas u sedištu NATO formalno podnela ostavku na svoj raniji posao u Generanom skretarijatu te organizacije.

Ona je dodala da će na svečanost pozvati i predsednicu Kosova Atifete Jahjagu, s obzirom da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova.

Ona je neposredno nakon predsedničkih izbora u Hrvatskoj prošle nedelje ustalasala srpsku javnost u time što je Vojvodinu uvrstila u spisak država koje se graniče sa Hrvatskom.

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je taj gest kao „namerni lapsus“, ali je rekao da neće tražiti formalno izvinnjenje.

Hrvatska predsednica je rekla novinarima da neće blokirati Srbiju, kao ni ostale zemlje kandidate sa Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da će insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma i rešavanju bilateralnih sporova.

Grabar-Kitarović, koja pripada Hrvatskoj demokratskoj zajednici, je najavila da će sarađivati sa vladom socijaldemokrate Zorana Milanovića i da namerava da aktivno učestvuje na sednicama hrvatske vlade.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version