BERLIN – Dvostruki špijun Markus R. (32) ukrao je jedan strogo čuvani dokument sa imenima 3 500 agenata Nemačke obaveštajne službe (BND) i instalirao ga na privatni kopjuter u kući, saznaje danas nemački tabliod „Bild“, koji piše da je to otkriveno prošlog jula i da nije jasno da li je agent listu prodao nekoj drugoj službi, na primer, ruskoj ili kineskoj. „Amerikancima u svakom slučaju nije“, piše tabliod, navodeći da BND nije želo da se izjasni o toj temi.

Markus R. je uhapšen u julu 2014. godine.

On se, kako se navodi, tereti da je između 2012. i 2014. godine špijunirao BND i Amerikancima prodao 218 dokumenata za 25 000 evra.

Tabliod saznaje da je Markus R. ukrao listu iz 2011. godine na kojoj se nalaze prava i lažna imena špijuna odeljenja EA (oblasti vojnih angažmana i inostranih odnosa) u BND, čime bi, kako se kaže, polovina BND špijuna mogla da bude razotkrivena.

Odeljenje EA je, između ostalog, odgovorno sa nemačke ambasade u inostranstvi i za oblasti vojnih misija Bundesvera i u njihove zadatke spada, navodi se, sprečavanje mogućih napada na nemačke vojnike u inostranim vojnim misijama i sakupljanje informcija o mogućim neprijateljima za NATO-partnere. „Sada su agenti u opasnosti“, navodi „Bild“, koji piše da je Markus R. memorisao listu sa imenima na jedan privatni kompjuter u kući i da je taj kompjuter zaplenjen prilikom pretraživanja kuće u leto 2014. godine, ali da su tek sada dokumenta sistematski procenjena.

Ostavi poruku