RIM – Predsednik Italije Đorđo Napolitano podneo je ostavku nakon devet godina na toj funkciji, saopštila je danas njegova kancelarija.

Napolitano je upravo potpisao pismo o ostavci, koje će zatim uručiti premijeru Mateu Renciju i predsednicima Senata i Predstavničkog doma italijanskog parlamenta, prenela je agencija ANSA.

Napolitano je pre dve nedelje u novogodišnjem obraćanju Italijanima najavio da će uskoro podneti ostavku na položaj šefa države, preneo je Rojters.

Napolitano, koji će 29. juna naredne godine napuniti 90 godina, rekao je u novogodišnjem obraćanju da je to njegova lična odluka, povezana sa tim što je dostigao doba koje donosi ograničenja i teškoće u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza, preneo je Rojters.

Pored toga, kako je rekao, njegova ostavka usmerena je na brigu o zaštiti nacionalnih interesa Italije, a od političkih snaga očekuje da će odgovorno pristupiti izboru novog šefa države.

Napolitano je podneo ostavku u trentuku kada je Italija dovršila predaju rotirajućeg predsedavanja Evropskom unijom Letoniji.

Napolitano je prvi predsednik u istoriji Italije koji je reizabran, a takođe je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Praktično odmah po reizboru u aprilu 2013. on nije isključio mogućnost prevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

On je prethodno 2006. godine izabran za predsednika u četvrtom krugu izbora na predlog tadašnjeg premijera Romana Prodija.

Prema italijanskom zakonodavstvu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika.

Ostavi poruku