BRISEL – Francuski islamistički napadač Amedi Kulibali kupio je u Belgiji većinu oružja koje je korišćeno u prošlonedeljnim napadima u Parizu, javio je danas flamanski list „Het Latst Nievs“.

Kalšnjikov i raketni bacači koje su koristili braća Said i Šerif Kuaši u napadu na satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“ kupio je Amedi Kulibali u blizini železničke stanice Gare du Midi za manje od 5.000 evra, napisao je flamanski list a preneo AFP.

Puška „Škorpion“ koju je Kulibali koristio prilikom uzimanja talaca u jevrejskom supermarketu u Parizu, došla je iz Brisela, napisao je list citirajući „dobro obaveštene izvore“ Belgijski tužilac je odbio da komentariše ovaj izveštaj, Poznati trgovac oružjem iz Šarleroa južno od Brisela, koji se juče predao policiji, rekao je da je poslednjih meseci kontaktirao sa Kulibalijem, javila je belgijska novinska agencija Belga.

Prilikom pretresa njegove kuće pronađeni su dokumenti koji pokazuju da je Kulibali hteo da kupi oružje i municiju, uključujući pištolj „Tokarev“ koji je koristio prilikom napada u supermakretu.

Flamanski dnevnik Standard napisao je da su tvrdnje da je Kulibali kupio oruže u Belgiji „ništa više od teorije“ Amedi Kulibali ubio je u petak, 9. januara, četiri taoca u supermarketu u istočnom delu Pariza.

On je, takođe, odgovoran i za ubistvo policajke izvršeno dan ranije u južnom delu Pariza.

Ostavi poruku