MADRID – Antiislamistički pokret „Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada“ (PEGIDA), koji se širi Nemačkom, dobio je svoj ogranak u Španiji, nakon prošlonedeljnih terorističkih napada u Francuskoj, saopštila je danas ta grupa. Špansko krilo pokreta PEGIDA formirano je na društvenoj mreži Tviter 8. januara, dan nakon terorističkog napada na satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“ u Parizu, u kome je ubijeno 12 ljudi, među kojima neki od najpoznatijih francuskih karikaturista. „Islamu nema mesta u slobodnim i demokratskim društvima poput Evrope“, pisalo je u jednoj od prvih poruka grupe na Tviteru tog dana. Španski ogranak pokreta PEGIDA ima oko 800 sledbenika na Tviteru i preko 2.700 lajkova na svojoj Fejsbuk stranici. „Spremamo demonstracije PEGIDA Španije, na kojima će učestvovati članovi PEGIDA Nemačke.

Objavićemo datum na Tviteru i objaviti ga i-mejlom“, navodi se u i-mejlu grupe dostavljenom agenciji AFP.

Prvi protest PEGIDA Španije planiran je za ponedeljak ispred džamije u Madridu, ali su organizatori protest otkazali jer im španske vlasti nisu dale dozvolu, predloživši drugu lokaciju.

Pokret PEGIDA pokrenut je u oktobru u Nemačkoj, maršom na kome je učestvovalo oko 500 ljudi, ali od tad beleži veliki rast.

PEGIDA kritikuje ne samo islam i tražioce azila, već i medije i političku elitu koje optužuju da su hrišćansku kulturu u Nemačkoj razvodnili multikulturalizmom, navela je francuska agencija.

Portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel kritikovala je prošlog meseca pokret PEGIDA i slične grupe rekavši da „u Nemačkoj nema mesta za islamofobiju ili antizemitizam, mržnju prema strancima i rasizam“.

Aktivisti su najavili planove za slične pokrete u Austriji, Švajcarskoj i Skandinaviji, a neke ekstremno desničarske grupe izrazile su podršku nemačkom pokretu.

Tviter nalog španskog ogranka već prati nekoliko ekstremističkih grupa uključujući nacionalističku partiju Falanga, koja je pružila ideološku bazu za diktaturu Fransiska Franka (1939-75).

Prema podacima Unije islamskih zajednica u Španiji, ta država ima oko 1.000 džamija i u njoj živi oko dva miliona muslimana, od ukupne populacije od oko 47 miliona stanovnika.

Ostavi poruku