POČETAK suđenja svedoku saradniku Ljubiši Buhi Čumetu, optuženom za nasilje nad suprugom Ivanom Tulović Buhom i pretnje njenom obezbeđenju, odloženo je u utorak u Trećem osnovnom sudu u Beogradu za 5. februar, zbog obustave rada advokata.

Međutim, ono što se događalo u sudnici broj 27, za pola sata koliko je trajalo unošenje podataka stranaka u zapisnik, insistiranje Buhe da se glavni pretres pošto-poto održi, kao i dirljiv susret oca sa sedmogodišnjom ćerkom, dostiglo je razmere prave drame.

Buha je na suđenje u Palatu pravde priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, u kojem se nalazi od hapšenja, 16. novembra prošle godine.

Pre ulaska u sudnicu, na hodniku, susreo se sa svojom sedmogodišnjom ćerkicom Anđelijom, koja je ocu pala u zagrljaj.

Suznih očiju, brižni otac je devojčicu pomazio po kosi i više puta, na brzinu, poljubio u glavu i obraze, obraćajući joj se rečima: „Dušo tatina, ne sekiraj se i ne plači! Proći će sve ovo i opet ćemo biti zajedno“.

Ljubiša Buha je potom, vidno potresen, u pratnji zatvorskih čuvara, ušao u sudnicu i pristupio veću kojim predsedava sudija Jelena Milosavljević Petković.

Međutim, već posle nekoliko minuta, čuvši da se njegovi advokati solidarišu u štrajku advokata sa kolegama, te da se neće održati zakazani glavni proces, Buha se obratio sudiji: – Hoću da se održi ovo suđenje – istakao je Buha. – Želim da iznesem svoju odbranu i za to mi nisu potrebni advokati.

Međutim, sudija je optuženom odgovorila da to nije moguće, s obzirom na to da je prisustvo branioca u ovakvim slučajevima – obavezno. – Onda mi obezbedite advokata po službenoj dužnosti, jer želim da govorim – bio je uporan Buha. – Između ostalog, podsećam vas da sam 2003. godine bio na reanimaciji, praktično nekoliko sati gotovo mrtav jer su me otrovali.

Ostale su posledice.

Sada se nalazim već više od dva meseca u pritvoru, zdravstveno stanje mi se pogoršalo, ne osećam se dobro i imam veoma visok pritisak.

Ne mogu više da izdržim! Sudija je, međutim, ipak ostala pri svojoj ranijoj odluci.

Optuženom je saopštila da se suđenje odlaže za februar. BEZ SLIKANjA I JAVNOSTI LjUBIŠA Buha je, kao i njegova supruga Ivana, tražio da se iz procesa isključi javnost, radi zaštite porodičnih interesa i privatnosti, tako da je foto-reporterima i kamermanima bilo zabranjeno da snimaju njegovo privođenje u hodniku Palate pravde, kao o dolazak na suđenje njegove supruge, koja je u ovom procesu oštećena.

Takođe, iz istog razloga, kako nezvanično saznajemo, kada proces bude počeo ni novinari neće moći da prisustvuju suđenju.

Ono će se, najverovatnije, održavati „iza zatvorenih vrata“.

Ostavi poruku