Premijer Francuske Manuel Vals rekao je danas članovima parlamenta da je Francuska „u ratu s terorizmom, džihadizmom i radikalizmom“, a ne s islamom, posle najkrvavijeg napada u toj zemlji za poslednih pola veka. „Francuska nije u ratu protiv islama i muslimana“, naglasio je Vals na vanrednoj sednici parlamenta, koja je počela minutom ćutanja, posle čega su poslanici spontano zapevali himnu.

Vals je najavio niz mera kao pouku iz prošlonedeljnih napada, kada su trojica ekstremnih džihadista za tri dana ubili 17 ljudi u Parizu i okolini, a među merama je i formiranje „posebnih odeljenja“ za džihadiste u zatvorima.

Dvojica napadača iz prošlonedeljnih napada, srela su se u zatvoru i ostala u bliskom kontaktu, podsetio je AFP.

Jedan od njih tvrdi da su napadi bili koordinisani, navodi francuska agencija. „Moramo da odgovorimo na ovu vanrednu situaciju, vanrednim merama“, istakao je premijer Vals, dodajući da misli na mere koje će biti u skladu s principima i vrednostima zakona koji važe u Francuskoj.

Vals je naglasio da treba ojačati domaće bezbednosne agencije i nadzor nad osumnjičenima za terorizam.

Premijer je posle govora nagrađen burnim aplauzom svih poslanika, što je retkost u francuskom parlamentu, navodi AFP.

PARLAMENT GLASAO ZA PROŠIRENjE VOJNE MISIJE U IRAKU Donji dom francuskog parlamenta, izglasao je danas, velikom većinom, proširenje vojne misije protiv pripadnika Islamske države u Iraku, koja je pokrenuta pre četiri meseca.

Za ovu meru glasalo je 488 poslanika, dok je jedan bio protiv.

Glasanje je održano posle terorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Ostavi poruku