DREZDEN – Najmanje 25.000 demonstranata, najviše do sada, izašlo je danas na ulice Drezdena, održavši antiislamistički protest zbog terorističkih napada u Parizu, uprkos pozivu nekih visokih nemačkih zvaničnika da ostanu kod kuće.

Skup je pratio kontramiting, na kojem se okupilo oko 100.000 ljudi.

Ministar pravde Hajko Mas, poručio je građanima da ne učestvuju u protestu antiislamističkog pokreta Evropske patriote protiv islamizacije Zapada (Pegida), dok je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da će učestvovati u protestu muslimanskih organizacija u Berlinu.

Merkelova je danas poručila i da je „islam deo Nemačke“, a ona „kancelarka svih Nemaca“.

Mas je jedan od nekoliko vodećih političara, koji su se usprotivili maršu Pegide, poručivši da taj pokret nema pravo da zloupotrebljava ubistva koja su džihasdisti izvršili na redakciju lista „Šarli ebdo“ i jevrejsku prodavnicu u Parizu.

Marš u Drezdenu ipak je održan, a učesnici su nosili transparente kojima su izrazili solidarnost sa žrtvama u Francuskoj i nemačke zastave, preneo je BBC.

Na protestu su se mogli videti i natpisi „Izborimo se s islamizacijom, zaustavimo odmah priliv stranaca!“ ili „Stop multikulturalizmu.

MOja domovina će ostati Nemačka!“.

Pegida je od oktobra jednom nedeljno održavala protestne skupove u Drezdenu, a prošlog ponedeljka, na demonstracijama u tom gradu okupilo se oko 18.000 ljudi.

U Drezdenu se u subotu okupilo oko 35.000 ljudi koji su protestovali zbog predstojećeg marša Pegide.

Ostavi poruku