Šef evropske policijske organizacije Evropol Rob Vejnrajt ocenio je danas da 5.000 evropskih državljana koji se bore u Siriji predstavljaju najveću bezbednosnu pretnja za kontinent.

On je takođe istakao da su pojedini evropski lideri i pripadnici bezbednosnih službi ukazali na postojanje dodatne opasnosti od nedostatka kapaciteta da zaštite svoje zemlje, prenela je agencija Rojters. „Ovo je sigurno najveća bezbednosna pretnja sa kojom se Evropa suočila od 11. septembra 2001. godine“, kada su izvedeni napadi otetim avionima u Njujorku i Vašingtonu, kazao je Vejnrajt.

Mnoge evropske države podigle su stepen pripravnosti na najviši nivo posle prošlonedeljnih terorističkih napada u Francuskoj, dok su evropski stručnjaci za bezbednost upozorili na opasnost od povratka boraca iz Sirije.

SAD:INFORMACIJE O KRETANjU OSUMNjIČENIH PREDATE FRANCUZIMA Saradnici američke obaveštajne službe predali su francuskim kolegama izveštaj o kretanju potencijalnih učesnika prošlonedeljnih terorističkih akata u Parizu, prenele su večeras agencije, prenoseći izjavu predstavnika Bele kuće Džoša Ernesta. „SAD su podelile neke informacije sa francuskim istražiteljima koje pokušavaju da dođu do suštine onoga što se desilo i ko je mogao biti umešan u napad.

Te informacije povezane su sa izveštajem o njihovom kretanju“, rekao je on a preneo je Rojters.

Od 7. do 9. januara u glavnom gradu Francuske i njegovoj okolini radikalni islamisti ubili su 17 osoba, deset saradnika redakcije satiričnog časopisa „Šarli ebdo“, tri policajca i četiri osobe u jednoj jevrejskoj prodavnici u Parizu.

Ostavi poruku