MESEC dana uoči predsedničkih izbora u Nigeriji, najmnogoljudnija i naftom najbogatija zemlja Afrike, nedavno proglašena najvećom ekonomijom „crnog kontinenta“, utonula je u veliko nasilje.

Razdragani povici sledbenika predsednika Gudlaka Džonatana, na početku kampanje u Lagosu, dobili su tragični eho u kricima užasa na severu zemlje, gde islamisti Boko Harama, seju teror i smrt.

Poznavaoci prilika u nekadašnjoj britanskoj koloniji, nezavisnoj nešto više od pola veka, ne veruju da se spirali smrti koju seje Boko Haram nazire kraj. „Ofanziva“ započeta paralelno sa početkom predsedničke kampanje 3. januara, iz dana u dan postaje sve krvavija.

Tri žene, bombaši-samoubice usmrtile su 23 ljudi, nedugo pošto je generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio prethodna masovna ubistva oko 2.000 osoba koje su usmrtili pripadnici Boko Harama u okolini grada Baga, u državni Borno…

Izbori su 14. februara, a spirala nasilja se ubrzava.

Stručnjak za Afriku Rodi Berklej za magazin „Tajm“ iz Londona komentariše da Boko Haram, koji inače ne veruje u izbore, koristi nasilje kako bi uneo strah među stanovništvo.

Teroristi napadima, kaže on, osujećuju izlaznost, težeći čak potpunom zatvaranju biračkih mesta.

Iako nigerijske vlasti tvrde da odlaganja izbora zbog terora neće biti, tragično iskustvo sa glasanja od pre četiri godine izaziva strahovanja: – Boko Haram će biti ključni igrač na izborima 2015. godine.

Težiće da ometu izbore ciljanim napadima, podsticanjem šireg verskog nasilja…

Grupa sada ima veće vojne sposobnosti nego pre četiri godine i može da ih iskoristi da inscenira napade koji će uticati, kako na likalnu, tako i na širu, nacionalnu politiku – komentariše Berklej.

Nepostojanje snažne, jedinstvene političke snage koja bi se suprotstavila teroristima komplikuje borbu protiv Boko Harama.

Analitičari upozoravaju da sve dok su vlastima izbori preči od borbe protiv terora, biće teško suprotstaviti mu se. OPTUŽUJU ZAPAD KATOLIČKI nadbiskup Ignacijus Kaigama u Nigeriji je optužio Zapad da ignoriše pretnju od Boko Harama.

On ističe da bi Zapad trebalo da pokaže isti duh i odlučnost protiv Boko Harama kao posle napada u Francuskoj.

Ostavi poruku