ATINASPECIJALNO ZA NOVOSTIKako se bliži vreme vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj, 25. januar, sve je „mekša“ retorika glavnih favorita na njima, ultraleve Sirize, u odnosu na glavnog spoljnog „neprijatelja“, Evropsku uniju.

Od stavova da je „napuštanje evrozone neizbežno“, sada se stiglo do „Kako god gledate, očigledno je da pitanje izlaska Grčke iz evrozone jednostavno ne postoji“, a obe potiču od iste ličnosti, lidera Sirize, Aleksisa Ciprasa.

Doduše ova poslednja izjava, data tokom proteklog vikenda, ima dodatak u stavu da će, ako Siriza pobedi na predstojećim izborima, Grčka ostati u evrozoni, ali će se istovremeno boriti protiv mera štednje.

Cipras sada poručuje da ideja grčkog napuštanja evrozone datira još iz perioda vrhunca finansijske krize u toj zemlji 2012. godine, zbog koje je zvanična Atina morala da zatraži međunarodni paket pomoći od 240 milijardi evra. – Klima je sada potpuno drugačija.

Jedina osoba koja govori o toj mogućnosti je Samaras, ali to svakodnevno negiraju najviše rangirani evropski zvaničnici – zaključio je Cipras.

I druga strana je „spustila gard“, pa je tako austrijski kancelar Verner Fajman izjavio u ponedeljak da pretnje Nemačke Grčkoj izbacivanjem iz evrozone nisu bile pametne i da će EU morati da „živi“ i sa vladom koju bi vodio Aleksis Cipras. – To je tako u demokratiji.

Bilo bi loše ako bi u EU određivali ko sme da bude izabran, a ko ne – naglasio je Fajman.

Zbog svega toga, Ciprasu neformalnim kanalima poručuju iz Brisela da Grčka „mora da se suoči sa računom koji je sama napravila“ i da Evropa ne želi da ponovo „baca zlato u bunar bez dna“, ali je izvesno da pobeda Sirize više ne bi bila prihvaćena kao početak kraja evrozone.

Globalna tržišta su ipak zadržala dozu opreza, pa pojedine banke i druge finansijske institucije u Evropi sprovode stres-testove i spremne su da se vrate na vanredne planove od pre nekoliko godina u slučaju izlaska Grčke iz evrozone. Većina analitičara, ipak, i dalje veruje da je izlazak Atine iz evrozone malo verovatan.

Analitičari Komercbanke procenjuju takvu mogućnost na 25 odsto.

Uz to, prema poslednjim istraživanjima, i većina Grka želi da ostane u valutnoj uniji. DOMINO EFEKAT ŠEF monetarno-trgovinskog poslovanja jedne neimenovane velike evropske banke izjavio je da ponovno uvođenje grčke drahme u njihov trgovinski sistem ne bi bilo previše teško, ali bi suočavanje sa većim kolapsom evrozone bio mnogo veći izazov. – Italija bi mogla da krene stopama Grčke ako bi njen izlazak obezbedio uspeh u naporima za olakšanje ekonomske krize u zemlji – rekao je on.

Ostavi poruku