SRBIJA nastavlja par­t­nerski odnos sa Briselom i njen najvažniji strateški cilj je članstvo u EU.

Ali, Beograd neće trpeti naređenja i poniženja na tom putu.

To je stav državnog vrha Srbije nakon burne polemike koju je imao premijer Srbije Aleksandar Vučić sa predstavnicima Brisela Majom Kocijančič i Majklom Devenportom.

Prema saznanjima „Novosti“, Vučić ne planira da se danas sreće sa Devenportom kako bi razgovarao o nesuglasicama koje su isplivale u javnost.

Premijer će sutra, srpsku Novu godinu provesti sa sunarodnicima u Gračanici, a prema našim informacijama, svetski politički centri pomno će da prate šta će on da poruči na Kosovu i Metohiji.

U svakom slučaju, Beograd i Brisel su „zaoštravanjem retorike“ otvorili novu epohu odnosa u kojoj je Srbija postavila „crvenu liniju“ svog suverenog odlučivanja.

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, kaže za „Novosti“ da je i za samu demokratiju važna transparentnost procesa. – U tom smislu vidim ovu „polemiku“.

Uvek je bolje imati otvoren i pošten dijalog sa našim partnerima posebno zato što je Srbija iskreno i strateški okrenuta evrointegracijama.

Sve teške reforme koje preduzimamo zbog bolje budućnosti svih nas pokazuju da smo dinamično i napredno društvo i da smo ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

Ministar i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kaže nam da Aleksandru Vučiću niko nema pravo da naređuje osim građana Srbije: – Lično sam veoma iznenađen izjavom Maje Kocijančič i ne razumem zašto se na Srbiju ne mogu odnositi ista pravila kao i na bilo koju drugu zemlju.

Predsednik Vlade ima pravo da misli, ima pravo da govori, ima pravo da odgovori na novinarsko pitanje, a ima i obavezu da se bori za interese Srbije i njenih građana.

Ako je interes građana da dobiju jeftiniju uslugu i da je još dobiju od domaćeg preduzeća onda će tako i biti – naglasio je ministar.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da je važno da Srbija u odnosu prema međunarodnoj zajednici pokazuje karakter: – Jasno pokazujemo svoju opredeljenost za EU, tamo želimo da idemo kao partner, a ne kao „vreća za boks“! ANTIĆ: BIRN PISAO NEISTINE O TENDERU Ministarstvo rudarstva i energetike demantovalo je tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN), zbog koje je nastala polemika na relaciji Beograd – Brisel. – Taj tekst u ključnim segmentima ne odgovara istini.

Država i JP EPS nisu mogli da otpočnu ispumpavanje vode po hitnom postupku iz razloga što je čitav projekat finansirala Svetska banka, a kompletna tenderska procedura morala je da bude usklađena sa njihovim pravilima – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kako je objasnio, radilo se o otvorenom postupku: – Na tenderu je izabran ponuđač koji je dao najnižu cenu i najkraće rokove, kao i kompletnu dokumentaciju sa svim bankarskim garancijama o dobrom izvršenju posla.

Podatak da je ponuda strane kompanije odbačena iz administrativnih razloga nije tačan, jer je reč o ponuđaču koji je dao tri puta veću cenu za ispumpavanje vode i to u formi neobavezujuće ponude, bez neophodne bankarske garancije i neophodne prateće dokumentacije…

Ministar ističe da je za građane najznačajnije da se otpočelo sa proizvodnjom uglja na kopu „Tamnava – Zapadno polje“ pet meseci pre inicijalnih procena, da je za taj posao obezbeđena i prihvaćena najniža cena za ispumpavanje vode. – Pokušaj povezivanja direktora JP „Elektromreža Srbije“ Nikole Petrovića sa javnim nabavkama u JP „Elektroprivreda Srbije“ krajnje je nekorektan i tendenciozan. DODIK: LAŽI Predsednik Republike Srpske Milodrad Dodik izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić potpuno u pravu i da se u polemici sa portparolkom EK Majom Kocijančič ne radi o slobodi medija već lažima Evropske komisije. – Ne radi se ovde o slobodi medija i slobodi govora, to niko ne spori.

Svedok sam da je on mnogo puta u razgovorima to podržao, ali se ovde u nekim stvarima radi o lažima – ocenio je Dodik.

Dodik je napomenuo da EK, koja se poziva na činjenicu da nekim nezavisnim udruženjima daje određenu finansijsku podršku nikada nije rekla da će proveriti da li oni govore istinu ili laž. – U pravilu danas sinonim za slobodu govora trebalo bi da budu laži što se tiče EK – dodao je Dodik. – U svakom slučaju, Vučić je što se toga tiče potpuno u pravu. Ja to razumem jer sam i ja bio u takvoj situaciji – da sve što oni učine iz Evrope ovde u sumnjivim transferima prema takozvanim nevladinim organizacijama kojima je jedini cilj da omalovaže.

Ostavi poruku