Novi broj francuskog satiričkog nedeljnika „Šarli ebdo“, na kojem rade preživeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedeljnom masakru u Parizu, sadržavaće karikature proroka Muhameda, objavio je danas advokat tog lista Rišar Malka.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u sredu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista „Šarli ebdoa“ Patrik Pelu, a prenela agencija AFP.

Ranije je saopšteno da će novi broj lista biti štampan u milion, umesto uobičajenih 60.000 primeraka, a imaće osam umesto dosadašnjih 16 strana.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, „očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju“.

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju „Šarli ebdoa“ ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su „osvetili proroka Muhameda“.

List „Šarli ebdo“ je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i održavanje protesta.

Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

PODMETNUT POŽAR U DžAMIJI U IZGRADNjIU jednoj džamiji u izgradnji u centralnoj Francuskoj, kasno sinoć došlo je do požara, za koji se pretpostavlja da je podmetnut, saopštile su danas lokalne vlasti.

Požar u džamiji u gradu Poatje je ugašen pre nego što su stigli vatrogasci, a lokalni zvaničnici pretpostavljaju da je bio podmetnut, prenela je agencija AFP, navodeći da je najnoviji u nizu napada na muslimanske objekte u toj zemlji.

Vandali su na vrata te iste džamije u četvrtak farbom u spreju napisali „Smrt Arapima“.

Vlasti su navale da će ubuduće ta građevina biti pod policijskom zaštitom.

Ostavi poruku