Američki naučnici tvrde da mozaik ima mehanizam koji sprečava da ga “zagađuju“ stare i nepotrebne informacije.

Pre nego što dođe do te situacije, mozak podsvesno daje pretpostavku o tome šta očekuje.

Ukoliko ne ispuni uslove pretpostavke, sećanja povezana sa njom će biti umanjena po važnosti i najverovatnije će biti zaboravljena, kažu naučnici sa Univerziteta Prinston.“Ovaj mehanizam je bitan zato što se na taj način brišu netačna sećanja, a pravi se prioritet stvari koje su pouzdane i tačnije u uslovima koji vladaju u ovom trenutku u našoj realnosti“, kaže profesor psihologije sa tog univerziteta Nikolas Turk-Braun.

Turk-Braun objasnio je filtraciju informacija uporedivši je odlaskom po kafu u kafiću.

Mozak osobe, koja ulazi u isti kafić drugi put uzastopno, automatski pretpostavlja da će je uslužiti isti radnik, Rejčel.

Međutim, kada osoba vidi nekog drugog zaposlenog, recimo Majka, ona odmah zaboravlja da je ikada upoznala Rejčel, jer je ta informacija nepotrebna.

Naučnici su došli do ovog zaključka posle eksperimenta u kom su učestvovale 24 odrasle osobe.

Njima su prikazivane fotografije u određenom redosledu, dok su rad njihovih mozgova pratili naučnici koristeći mašinu za magnentnu rezonancu.

Human brain keeps memories tidy by pruning inaccurate ones from Princeton University on Vimeo.“Naša osnovna hipoteza u kontekstu eksperimenta je, što je veća pretpostavka mozga, više je grešaka i veća je verovatnoća da ćete zaboraviti stvar koju ste ‘pretpostavljali’.

Mislimo da greške u tome izazivaju zaboravljanje.“Ljudi pamte i zaboravljaju mnogo stvari.

Ovo otkriće neće objasniti sve što pamtimo i zaboravljamo, ali ovo je automatski, nesvesni način na koji mozak koristi kako bi otkrio kada stvari nisu pouzdane u pogledu kako je svet konstruisan“, objasnio je profesor.

Ostavi poruku