BEOGRAD – Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija uputila demarš Albaniji zbog toga što se zastava „Velike Albanije“ pojavila na rezidenciji albanskog premijera, ali da nastavljamo saradnju sa njim, niti je dovodimo u pitanje.“Mi nismo, i nećemo uraditi nista sto bi moglo da ugrozi nase odnose sa zemljama u regionu, pa ni sa Albanijom.

I nije se na rezidenciji premijera Srbije pojavila zastava Velike Srbije, nego se zastava Velike Albanije pojavila na rezidenciji premijera Albanije.

I na to smo reagovali, i uvek ćemo.

Ali to nas ne sprečava da tog premijera primimo, kako dolikuje, da sa njima razgovaramo, i dogovorimo, što je još važnije, razne oblike saradnje, i da nastavimo, i njemu i drugima, da predlažemo rešenja koja će se bazirati na obostranom interesu“, rekao je Dačić.“Mi poštujemo druge, ali tražimo i da drugi poštuju nas“, kazao je Dačić u intervjuu za list „Danas“.“Kako se kaže, ne tražimo od drugih ništa što i sami nismo spremni da damo.

To je naša politika prema svim susedima.

I sa njom ćemo nastupiti i kao predsedavajući OEBS-a.

Tražićemo, naravno, poštovanje, ali ćemo ga i pružiti.

I nećemo tražiti ljubav, što je bila najpogrešnija odlika srpske politike u decenijama iza nas, nego ćemo ponuditi zajedničke interese“, naglasio je on.“Tržiste, investicije, lakši protok kapitala i robe, zapošljavanje u celom regionu, projekte koji nas povezuju.

I jako je vazno sto smo, bas mi, te stvari počeli da razdvajamo od onoga sto je deo dnevno-političkih igara, koje diktiraju trenutni interesi.

I zato su i naše reakcije u skladu sa uobičajenim, civilizovanim, demokratskim načinima“, rekao je Dačić.“Na zastavu Velike Albanije na rezidenciji njihovog premijera odgovaramo demaršom, i nastavljamo saradnju sa njim, ne prekidamo je, niti dovodimo u pitanje.

Isto je bilo i sa izjavama hrvatskih političara koje su diktirali njihovi izbori.

Odgovorimo civilizovano, i idemo dalje.

Ne prestajemo da budemo partneri, niti prestajemo da njih dozivljavamo kao partnere.

Mislim da je ta politika jedina ispravna, i drzacemo je se i dalje“, naveo je Dačić.Šef diplomatije je naglasio da budućnost jeste razvijeni, nekonfliktni zapadni Balkan i mi smo već napravili ogroman korak ka tom cilju.

Ostavi poruku