Vetrovi uraganske jačine ostavili su danas oko 100.000 domova bez struje u Škotskoj uz očekivanja da će se situacija pogoršati tokom vikenda, a Obalska straža Brajtona u južnoj Engleskoj, bila je primorana da otkaže potragu za dve osobe koje su se našle u moru. „Uslovi (na moru) za potragu tokom noći su bili užasni – mrkli mrak i more ekstremno uzburkano.

Bilo je veoma teško vršiti spasavanje“, potvrdio je portparol brajtonske Obalske straže.

Isti izvor je naveo da je vrlo tužno i da ih nisu pronašli i da je malo verovatno da će ih pronaći, prenela je agencija AfP. „Ovo se pretvorilo u misiju potrage (za telima).

Vrlo tužno da nema šanse da oni budu pronađeni živi“, naveo je portparol brajtonske Obalske straže.

Dvojica su bili u grupi od četiri muškarca za koje se veruje da su bili u noćnom provodu u gradu i ušli u vodu u ranim jutarnjim satima. Dva muškarca su uspela da se vrate na obalu i obaveste Obalsku stražu malo posle ponoći, rekavši da su dva njihova druga nestala i pokrenuta je akcija spasavnja uz angažovanje helikoptera, dodaje televizija Skaj. Oko 100.000 je ostalo bez struje u jednom trenutku, ali je Škotska Hidro-elektrodistribucija saopštila da su uspostavili snabdevanje za 73.000 domova uprkos teškim uslovima. Drveće je isčupano iz korena, a železnički i trajektni saobraćaj juče je prekinut kada je vetar dostigao jačinu 181 kilometar na čas u Hajlendsu i ostrvima Škotske. Škotska kompanija „SkotReil“ je privremeno suspendovao sve železničke linije iz bezbednosnih razloga i svi polasci trajekta su otkazani i očekuje se da će prekid saobraćaja da se proširi i južno ka Engleskoj kada usledi novi talas zimskog vremena. Škotska, Severna Irska i severni deo Engleske upozoreni su da se pripreme za susnežicu i sneg tokom ove noći.

Ostavi poruku