Rusija je zatražila od Nemačke da iznese zvanični stav povodom tvrdnje ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka koji je rekao kako je bivši SSSR napao Nemačku i Ukrajinu na kraju Drugog svetskog rata i kako Moskvi neće biti dozvoljeno da ponovo piše istoriju.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Vladimir Titov rekao je da je Moskva uputila notu nemačkom ministru spoljnih poslova sa zahtevom da formuliše zvanični nemački stav povodom „ekstremističkih tvrdnji premijera Jacenjuka, koji otvoreno falsifikuje istoriju“, prenosi Tanjug.

Nemačka federalna vlada ne komentariše izjave koje je dao premijer Arsenij Jacenjuk, rekao je vladin portparol, prenosi agencija Tas.

Istovremeno, portparol nemačke vlade podsetio je da Berlin ne dovodi u pitanje na bilo koji način odgovornost Nemačke za smrt sovjetskih građana tokom Drugog svetskog rata.

Arsenij Jacenjuk je tokom jučerašnje posete Berlinu u intervjuu televiziji ARD rekao kako „svi veoma dobro pamtimo sovjetski upad u Ukrajinu i Nemačku“.“Tako nešto je neophodno izbegavati.

Niko nema pravo da precrtava rezultate Drugog svetskog rata, a to pokušava da učini ruski predsednik (Vladimir) Putin“, rekao je Jacenjuk.

Ostavi poruku