Austrijske vlasti, zbog terorističkih napada u Francuskoj, pojačale su nadzor nad povratnicima iz džihada, potvrdila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner. U Austriji se trenutno nalazi 67 povratnika iz rata u Siriji i Iraku, koji su se borili na strani Islamske države. Protiv tih osoba je podneta prijava i one se nalaze pod prismotrom naldženih službi. „U Austriji vidim apstraktno višu opasnost od terorizma.

Mi posmatramo sada svakog džihadistu detaljno“, naglasila je Mikl-Lajtner u izjavi bečkom dnevniku „Esterajh“. „Mi delujemo bez ikakve tolerancije protiv džihadista, protiv kriminalaca, koji su spremni da ubijaju, to jest ovde primene nasilje“, podvukla je ona ističući da je svaki borac, koji se vratio iz Sirije, u fokusu nadležnih organa, i protiv njega je podneta prijava. Prema Službi za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) džihadisti-povratnici predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost.

Državno tužilaštvo vodi istragu zbog sumnje podrške terorističkog udruženja. Nakon atentata u Francuskoj BVT i policija su povećale bezbednost potencijalno ugroženih objekata, a među njima su medijske kuće, ali i zdanja koja imaju vezu sa Francuskom. Mikl-Lajtner najavila je da će učestvovati na sastanku ministara unutrašnjih poslova u Parizu, dodajući da je važno posebno sada da se pokaže odlučnost u borbi za slobodu i toleranciju. Ekspert za terorističke organizacije Udo Štajnbah je uveren da tragedija iz Francuske ne bi bila moguća u Austriji jer su nadležne službe „bolje postavljene“. On je ukazao da napadi u Parizu nisu nikakav novi oblik terorizma, već je pokrenut novi „rat kultura“. „Novo je to što se svesno front sa Bliskog istoka donosi u naše društvo i to od ljudi koji imaju vojno iskustvo sa fronta.

Protiv toga nismo zaštićeni“, objasnio je Štajnbah. On je rekao da su teroristi u Francuskoj delovali veoma profesionalno, što je zastrašujuće.

Oni su, kako je objasnio, očigledno osmatrali redakciju „Šarli ebdo“, znali su imena, i izlaze za bekstvo. Rezultat obuke Al kaide je hladnokrvnost sa kojom su ubijali, a iskustvo sa fronta im je dalo sigurnost u delovanju, uveren je ekspert. Štajnbah smatra da francuske vlasti nisu bile dobro „postavljene“ u ovom slučaju. „Napravljene su greške.

Takva tragedija, na primer, se ne bi dogodila u Nemačkoj ili Austriji jer su službe bolje postavljene“, uveren je on.

Ostavi poruku