PRETORIJA – Kineska kompanija „Šangaj zendaj“ počela je izgradnju „novog Menhetna“ u provincniji Gauteng, gde se nalazi prestonica Južnoafričke republike (JAR)Kako je danas objavio lokalni list Star, vrednost projekta je 84 milijarde randa (7,6 milijardi dolara) a realizovaće se u oblasti Moderfontejn, gde je kompanija 2013. godine kupila 1.600 hektara zemlje. Trenutno se tamo grade putevi i prvih 300 stanova.

Izgradnja će trajati 10 do 15 godina, preneo je Tas. Predstavnik kompanije „Šangaj zendaj“ u Africi, Du Vendui, rekao je da će novi grad solitera izgledom podsećati na Menhetn u Njujorku i poslovni centar Sandton u Johanesburgu.“Projekat je zasnovan na zahtevima tržišta i zavisi od želja klijenata.

Granica je samo nebo.

Pre 20 godina niko nije mogao ni da zamisli da će Sendton sa svojim mnogobrojnim soliterima izgledati tako kako izgleda danas“, dodao je on.

U novom gradu nalaziće se poslovni centar, bolnice i poliklinike, crkve, biblioteka, sportska hala, međunarodni konferencijski centar, škole i stambeni objekti.

Direktor Šangaj zendaja Daj Džikan rekao je ranije da će novi projekat postati Njujork Afrike i „prestonica celog kontinenta“.

Ostavi poruku