UVOĐENjE sankcija Moskvi i dalja normalizacija odnosa sa Prištinom – dva su glavna očekivanja Brisela, a koja je pred Beograd postavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

On je juče predstavio prvu verziju Nacrta rezolucije EP o napretku evrointegracija Srbije, u kojoj je u 24 tačke „skenirao“ dosadašnje pomake, ali izneo i brojne „zahteve“ u nizu oblasti – od usaglašavanja spoljne i energetske politike sa EU, restrukturiranja „Srbijagasa“, preko reforme pravosuđa do većih medijskih sloboda.

Mekalister u Nacrtu rezolucije poziva Beograd da sledi politiku Brisela prema Rusiji i izražava žaljenje što Srbija nije prihvatila poziv EU da uvede sankcije Moskvi.

On je pozvao Srbiju i da što pre uskladi svoju energetsku politiku sa evropskim pravilima i restrukturira „Srbijagas“, kako bi se omogućila konkurentnost u ovom sektoru.

Izvestilac EP od evropskih parlamentaraca traži i da podrže stav da se poglavlje 35, koje se tiče odnosa sa Kosovom, otvori u ranoj fazi pristupnih pregovora o članstvu.

Mekalister se zalaže i da napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom bude u direktnoj vezi sa ukupnim napretkom u pristupnim pregovorima sa EU.

Od Srbije i Kosova se očekuje i da nastave primenu ranije postignutih sporazuma.

Beogradu se zamera pogoršanje medijskih sloboda i curenje informacija u javnost o istragama koje su u toku.

Naglašava se i potreba potpune transparentnosti u oblasti vlasništva nad medijima.

U Nacrtu rezolucije Srbija se poziva i da sprovede strukturne reforme, ojača pravni sistem i osigura primenu zakona, kao i da brzo sprovede restrukturiranje javnih preduzeća.

Nacrt rezolucije pozdravlja i srpsko predsedavanje OEBS, a pohvaljeni su napori Beograda na jačanju regionalne saradnje.

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže, za „Novosti“, da je u Rezoluciji izneto očekivanje, a ne zahtev EP: – EU od početka otvaranja pregovora očekuje da Srbija, kako bude napredovala u pregovorima, usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Srbija zna svoje obaveze, a po pitanju sankcija Rusiji svoj stav iznela je više puta.

Ni šef parlamentarnog Odbora za EU Aleksandar Senić nije iznenađen očekivanjem EP da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU: – Nivo usklađenosti opao je sa 89 odsto u 2013. na 62 odsto prošle godine.

Do sada niko nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji i očekujem da će tako ostati barem do otvaranja poglavlja 31, a i posle toga.

O PREDSEDNIKU NI REČI IAKO je bilo najava da bi u Nacrtu rezolucije mogla da se nađe i formulacija „da predsednik Tomislav Nikolić ima drugačije viđenje evropskih integracija Srbije od politike koju vode Vlada i premijer Aleksandar Vučić“, u Mekalisterovom predlogu teksta samo se pohvaljuje predanost srpske vlade EU integracijama.

Kako će izgledati konačan tekst Rezolucije znaće se u martu, nakon dva kruga rasprave u EP i podnošenja amandmana.

Ostavi poruku