ZAHTEVI za jačanje kosovske nezavisnosti, pritisci da Beograd uvede sankcije Rusiji i pokušaji da se oslabi Republika Srpska, biće najveći politički izazovi Srbije u 2015.

Kako „Novosti“ saznaju, naš državni vrh je, od informacija i procena iz diplomatskih i analitičkih izvora, potpuno skicirao taj najteži scenario koji bi mogao da nam se servira za ovu godinu.

Takođe, vodeće političke figure u zemlji, već pripremaju i diplomatski odgovor na sve te potencijalne spoljnopolitičke zamke koje nas očekuju.

Procenjuje se da će prvi veliki izazov biti nastavak pregovora sa Prištinom pod supervizijom Evropske unije, koji je već zakazan za 9. februar.

Već na tom susretu bi moglo da bude reči i o 12 briselskih uslova, na kojima prvenstveno insistira Berlin, a koji u velikoj meri narušavaju statusnu neutralnost i idu u prilog nezavisnog Kosova.

A od ishoda pregovora, direktno zavisi i otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

Beograd će insistirati da sva rešenja budu u okvirima Ustava Srbije.

I ZSO NA UDARU KAKO „Novosti“ saznaju, najuticajnije zemlje EU pokušavaju da nadležnosti buduće Zajednice srpskih opština bukvalno svedu na „olovke i podmetače za čaše“. – Cilj u briselskim pregovorima je da obezbedimo da naš narod u okviru ZSO sam odlučuje o konkretnim životnim pitanjima na KiM.

Istovremeno, svesni smo da će svaki ulazak naše delegacije u avion za Brisel, predstavljati i rizik da nešto izgubimo – prenose nam izvori iz vrha vlasti.

Paralelno s nastavkom teške kosovske bitke, procenjuje se da bi ukrajinska kriza, pa i veća ratna dejstva, mogli da kulminiraju još s ranog proleća.

A svako produbljivanje sukoba između Rusije i Zapada otežavaće neutralnu poziciju naše zemlje koja odbija da uvede sankcije Moskvi, iako to Brisel očekuje.

Konkretno, Beograd procenjuje i da će ti zahtevi EU i SAD biti znatno pojačani u mesecima koji slede, a uprkos tome, vlada konsezus da se Kremlju ne okreću leđa.

Tokom leta, prenose nam izvori iz državnog vrha, očekuje se možda i najjača politička ofanziva na Republiku Srpsku.

Naime, u julu se obeležava 20 godina od zločina u Srebrenici i mnogi spoljnopolitički centri pokušaće da iskoriste baš taj trenutak kako bi se redefinisao status RS u okviru Bosne i Hercegovine i da bi se ojačala ovlašćenja centralne vlasti.

U skladu sa tim, procenjuje se da će Zapad očekivati od Beograda da pripomogne u slamanju političkog otpora u Banjaluci.

Ostavi poruku