BEOGRAD – Patrijarh srpski Irinej veruje da će premijer Aleksandar Vučić uspeti da podigne Srbiju iz pepela, te da će najavljeni plan predsednika Tomislava Nikolića za Kosovo i Metohiju biti u interesu naroda.“Mislim da se (Aleksandar Vučić) trudi.

Ima nekih naznaka da će biti i rezultata“, rekao je patrijarh za beogradski Nedeljnik.

Patrijarh očekuje da će Srbija ove godine imati i više razumevanja od komšijskih država.“Moram da verujem da će uspeti da podigne Srbiju iz ovog pepela.

Nadam se da će dati Bog da nam bude bolje“, istakao je patrijarh.

Povodom najavljenog plana za Kosovo i Metohiju predsednika Nikolića, patrijarh kaže da se nada da će taj plan biti u interesu naroda.“Moramo svi da pomognemo da taj plan bude u interesu naše nacije, kulture, istorije, crkve“, rekao je patrijarh i dodao da ne zavisi sve od Nikolića i Vučića jer se, kako je rekao, nažalost i drugi pitaju, ali da oni moraju uvek da imaju na umu da je Kosovo i Metohija najvažnije srpsko pitanje.

On je istakao i da su ključni planovi SPC u 2015. godini da nastavi misiju Crkve, kao i da će nastojati da obnove Hram Svetog Save.“Misija Crkve je da promoviše smisao življenja, poredak, moral, da je Bog prisutan u našim životima.

Biće nam bolje što pre shvatimo da život nije samo vegetiranje, nego da je život i velika obaveza“, rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je poručio građanima da budu bolji i da čine dobra dela dodajući da živimo u nadi da će biti bolje, a da ima izgleda da će tako i biti.“Moramo svi tome da doprinesemo, da činimo dobra dela i da ne čekamo da neko drugi umesto nas nešto uradi“, poručio je patrijarh.

Navodeći da ne zavisi sve od drugih, nego od nas samih, on je naglasio da moramo činiti dobro prema svakome, jer je vera bez dobrih dela mrtva.

Komentarišući pokretanje televizije SPC – TV Hram, koja se emituje samo preko interneta, patrijarh je rekao da je želja da se čuje glas Crkve i sve što je vera.“To je sve na blagom početku.

Polako ćemo raditi na tom projektu.

Verujem da će jednog dana biti dostupna svima – da je narod gleda kao sve ostale televizije, a ne samo preko interneta“, rekao je srpski patrijarh.

Ostavi poruku