PARIZ/BEČ – Posle terorističkog napada na redakciju francuskog magazina „Šarli Ebdo“ u Parizu, na meti su se našla muslimanska svetilišta u tri francuska grada, a oskrnavljena je i jedna džamija u Beču, ali se ne zna da li su ti incidenti povezani sa napadom na satarični magazin.

Napadi vatrenim oružjem ili drugim projektilima na džamije u Le Manu na severozapadu, u regionu Od na jugu i u oblasti Rone na istoku Francuske izvedeni su sinoć i danas, a u njima nije bilo žrtava, niko još nije uhapšen i istraga je u toku, prenosi francuska štampa.

U Le Manu su oko pola sata posle ponoći na džamiju u popularnoj gradskoj četvrti bačene bombe za vojne vežbe od kojih je eksplodirala samo jedna u dvorištu, pri čemu nije naneta značajnija šteta, saopštilo je tužilaštvo, a prenosi „Mond“.

U gradu Por-la-Nuvel, u oblasti Od, otvorena je vatra iz pištolja u pravcu muslimanske sale za molitve, sinoć oko 20 sati, oko sat vremena po završetku molitve, u trenutku kada je sala bila prazna, preciziralo je tužilaštvo u Narbonu.

Rano jutros dogodila se eksplozija u gradu Vilfranš-sir-Saon, u oblasti Rone, ispred kioska koji prodaje kebab, u neposrednoj blizini gradske džamije.

Na nekoliko metara od džamije eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava u zoru, oštetivši fasadu, izjavio je glavni tužilac u tom gradu Gregoar Dilen.

Prema njegovim rečima, „nijedna pretpostavka se ne može izneti kad je reč o uzroku tog akta“.

Danas je napadnuta i džamija u Beču, gde su nepoznata lica na zidu pored ulaza u džamiju „Tuna“ u 3. bečkom okrugu, napisali „Pariz! Islam = sranje napolje“, kao i „Ne islamu“.

Ove parole otkrili su vernici koji su došli na molitvu i skrnavljenje prijavili policiji.

Inače, Islamska verska zajednica u Austriji, nakon napada u Parizu, nije zatražila nikakve posebne mere bezbednosti za svoje institucije i predstavnike.

Iz ove krovne organizacije je rečeno da su dobili više pretnji telefonom, ali da smatraju da mere bezbednosti nisu potrebne.

O pretnjama, kako se ističe, informisane su nadležne službe, ali nije zatraženo pojačano nadgledanje džamija.

Islamska zajednica ujedno izražava nadu da posebne mere zaštite islamskih verskih institucija neće biti potrebne u Austriji.

Dan nakon napada na redakciju satiričnog lista „Šarli ebdo“ u Parizu u kojem je život izgubilo 12 osoba, a 11 ranjeno, situacija je danas u Francuskoj napeta i na ivici eskalacije.

Posle napada na satirični magazin, mere bezbednosti su podignute na najviši nivo u celoj zemlji, ali je i pored toga u južnom predgrađu Pariza, Monruž, nepoznati napadač otvorio vatru iz automatskog oružja na jednu pripadnicu policije i radnika obližnje radnje.

U međuvremenu, pripadnica policije, čije je stanje bilo kritično, je preminula.

Iako, za sada, nije utvrđena nikakva veza između napada na „Šarli Ebdo“ i pucnjave u Monružu, odlučeno je da taj predmet bude poveren antiterorističkom tužilaštvu, prenose francuski mediji.

Ta odluka je doneta „imajući u vidu aktuelne okolnosti“, navodi „Figaro“.

U saopštenju, čelnici Francuskog saveta muslimanske vere (CFCM), tela koje predstavlja islam u Francuskoj, i Unije islamskih organizacija Francuske (UOIF, bliska Muslimanskoj braći) pozvali su danas „građane muslimanske veroispovesti da se masovno pridruže nacionalnoj manifestaciji“ koja je predviđena za predstojeći vikend.

Pročitajte još:* Specijalne jedinice opkolile mesto gde su viđena osumnjičena braća* Preminula policajka u pucnjavi u predgrađu Pariza* Karikaturista lista „Šarli Ebdo“ zakasnio na posao i izbegao smrt!* Ovo je Šarbonijeova poslednja karikatura* ONA JE PREŽIVELA MASAKR: Naterali su me da ih pustim u redakciju, sve su ih * poubijali za pet minuta!* UREDNIK PREDVIDEO NAPAD TERORISTA? Ovo je Šarbonijeova poslednja karikatura* Islamska država pohvalila napad na redakciju u Parizu!* Svi karikaturisti koji su pravili strip o proroku Muhamedu su ubijeni!* Zbog karikatura proroka Mohameda ubili 10 novinara i dva policajca

Ostavi poruku