Насловна Свијет Austrija: Šest žrtava lavina za samo nedelju dana

Austrija: Šest žrtava lavina za samo nedelju dana

0

BEČ – Snežne padavine otežale su bezbednosnu situaciju na austrijskim planinama i samo za nedelju dana zabeleženo je šest žrtava od lavina.

Najveći broj žrtava od lavina bilo je u pokrajini Tirol – čak četiri u proteklih pet dana.

Serija smrtonosnih lavina je počela krajem godine, kada je lavina na planini Gors Pirgas u Gornjoj Austriji odnela život jednog domaćeg profesionalnog planinara.

On je razgovarao sa pratiocima da li će prekinuti penjanje po planini kada ga je pokrila lavina.

Prvog dana nove godine u Selrajntalu u Tirolu je jedan pripadnik gorske službe spašavanja sam krenuo na skijanje, a pošto se uveče nije vratio kući njegova porodica je obavestila nadležne vlasti.

U potrazi učestvovala su oba sina nestalog muškarca koji su ocu, za Božić, poklonili takozvani „erbeg“ za lavine, ali ga ovaj nije poneo sa sobom.

Sledeću žrtvu lavina je zahvatila 3. januara u Obergurglu u Tirolu, gde je jedan domaći skijaš izgubio život.

Samo dva dana kasnije dva američka skijaša, članova reprezentacije SAD, skijala su van obezbeđenih pista, i tako pokrenuli lavinu koja ih je ubila.

Takođe, 5. januara u Gargelama, u pokrajini Forarlberg jedan italijanski skijaš izgubio je život u lavini, a njegovo telo otkriveno je dan kasnije.

Opasnost od lavina van obezbeđenih pista biće prisutna tokom čitave ove zime, smatra Rudi Majer šef Službe za upozoravanje od lavina pokrajine Tirol.

Prema njegovim rečima, uzrok za to je rani sneg koji je pao u oktobru, koji predstavlja lošu podlogu za dalji sneg.

Već najmanji teret, na primer od skijasa, može izazvati lavinu.

Dalji razlog su jake oluje koje su do sada pratile svaku snežnu padavinu. „Vetar je najbolji graditelj lavina“, kazao je Majer i apelovao na skijaše da budu posebno obazrivi i koriste samo obezbeđene piste.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version