Kosovska vlada je obavestila Evropsku uniju o nastavku „nezakonitog uplitanja Srbije na Kosovu i kršenja Briselskog sporazuma za normalizaciju odnosa“.

Kako je saopštila kosovska vlada povodo je odluka o produženju paralelnih struktura u opštini Štrpce, imenovanjem za predsednika opštine, čoveka koji je istovremeno izabrani gradonačelnik na kosovskim izborima.

U dopisu koji je u ponedeljak uputila predstavniku EU Fernandu Đentiliniju, ministarka za dijalog Edita Tahiri zatražila je od EU da preduzme sve mere da se zaustavi uplitanje Srbije kroz paralelne strukture na Kosovu i istakla da Srbija nastavlja da krši sporazum iz Brisela za normalizaciju međusobnih odnosa, stvaranjem nelegalnih organa na Kosovu.“U ovom slučaju, ministarka Tahiri je ponovo istakla da Srbija i dalje održava paralelne strukture u četiri severne opštine o kojima Vlada Kosova neprekidno obaveštava Evropsku uniju, uključujući i izveštaj o stanju u implementaciji sporazuma iz Brisela, poslatog EU u oktobru 2014″, navodi se u saopštenju.

Tahiri je u pismu prenela stav kosovske vlade koja „smatra da su ove akcije Srbije u suštini destruktivne i imaju za cilj rušenje mnogih dostignuća u procesu dijaloga u Briselu za normalizaciju međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije i podrivaju mir i stabilnost u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Kosovska vlada navodi da su ovakve akcije uvek stvarale „tenzije i nestabilnost“, uz ocenu da one „nisu u skladu sa duhom EU za dobrosusedske odnose i regionalnu stabilnost“, s obzirom da pokušava da se omete „demokratski legitimitet i rad gradonačelnika“.

Ostavi poruku