Насловна Србија Tači: Srbija ne može da prevaziđe „svoj ekspanzionistički mentalitet“, Дачић: Лицемерје ...

Tači: Srbija ne može da prevaziđe „svoj ekspanzionistički mentalitet“, Дачић: Лицемерје Тачија

0

PRIŠTINA – Ministar spoljnih poslova Kosova Hasim Tači ocenio je danas da Srbija pokušajima podizanja političke galame o navodnim planovima za Kosovo pokazuje da ne može prevaziđe „svoj ekspanzionistički mentalitet iz prošlog veka“.

Tači, koji je i zamenik kosovskog premijera je na svom Fejsbuk profilu izrazio razočaranje takvim pristupom „susedne zemlje koja pretenduje da postane deo evropske porodice“.“Kada god Srbija namerava da učini političku galamu za novodno prezentovanje njenih planova za konačno rešenja o Kosovu to jos više učvršćuje naše ubeđenje koliko je njoj teško da prevaziđe ekspanzionistički menatiltet iz prošlog veka“, naveo je Tači.

Prema njegovim rečimama, za nas „ti neuspeli planovi nisu iznenađenje kao što nisu ni za one demokratske države sveta koje su pomogle slobodu i nezavisnost Kosova“.

Tači je ukazao i da se „odlično zna zašto je formirana EU i koji su principi na koje se ona zasniva“, navodeći da će Kosovo „pomoći našem susedu da izađe iz tog mentaliteta prošlog veka“.

On je naveo i da je Kosovo odlučno da krene „u pravcu učlanjenja u EU i NATO“ i izražio nadu da će „političari u Beogradu brzo da se probude iz svog sna i da shvate da je Kosovo kao formirani košmar u njihovim msilima sada zavrsena stvar“.“Nekoliko njih je shvatilo ovu činjenicu, a ostaje da i drugi to shvate što pre“, istakao je Tači.

DAČIĆ: LICEMERJE TAČIJA BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da izjava Hašima Tačija o ekspanzionističkom mentalitetu Srbije pokazuje da Priština ne zna šta hoće – dijalog ili njihov monolog i slepo prihvatanje onoga što oni žele. On je istakao da je, u situaciji kada je briselski dijalog statusno neutralan, potpuno besmisleno odgovarati na ovakve Tačijeve provokacije. Optuživati Srbiju za ekspanzionizam kada se pokušava legalizovanje nasilnog i jednostranog narušavanja njenog teritorijalnog integriteta, i kad se skoro svakodnevno govori o Velikoj Albaniji, čime bi se narušio teritorijalni integritet još nekoliko zemalja, vrhunsko je licemerje, ocenio je Dačić. Prema njegovim rečima, Srbija se jasno opredelila za dijalog i stabilnost u regionu, ali izgleda da se ta konstruktivnost u Prištini tumači kao naša slabost.

Tačiju mora da bude jasno da su prošla vremena kada se sa Srbijom razgovaralo po principu „uzmi ili ostavi“, kazao je Dačić u pisanoj izjavi koju prenosi Ministarstvo spoljnih poslova.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version