VARŠAVA – Poljska je danas primila zahtev za ekstradiciju reditelja Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama, gde ga traže zbog optužbi za silovanje maloletnice 1978. godine, saopštila je Kancelarija poljskog Tužilaštva, javila je državna novinska agencija PAP.

Potrparol Kancelarije Tužilaštva Mateuž Martinjuk izjavio je da će tužioci zatražiti da ispitaju Polanskog u vezi sa zahtevom za ekstradiciju SAD, preneo je Rojters.

Primili smo zahtev od američke strane početkom januara i danas ćemo ga proslediti Kancelariji Tužilaštva u Krakovu, rekao je Martinjuk i dodao da će tužioci pozvati Polanskog da bi ga saslušali.

Polanski se nalazi u Krakovu gde planira da snimi film.

Kalifornijski sud odbio je 24. decembra najnoviji zahtev reditelja Romana Polanskog za zatvaranje 37-godišnjeg slučaja seksualnog napada na maloletnicu.

U obrazloženju odluke, sudija Višeg suda u Los Anđelesu, Džejms Brendlin, naveo je da se sud ne može baviti tvrdnjama reditelja da je lažno optužen ni njegovim zahtevom za zatvaranje slučaja jer se on i dalje vodi kao begunac koji je napustio zemlje nakon što je 1977. priznao krivicu za nezakoniti seks sa maloletnicom.

Advokati Polanskog su tražili da se održi ročište na kom bi predstavili nove dokaze u korist teze da je 81-godišnji reditelj žrtva neprofesionalnog ponašanja suda i tužilaštva.

Sudija Brendlin je naveo da Polanski ima mogućnost da se vrati u Kaliforniju i lično predstavi činjenice.

Reditelj „Kineske četvrti“ i „Rozmarine bebe“ je optužen 1977. godine za silovanje 13-godišnje devojčice u Los Anđelesu.

Polanski je priznao krivicu za seks sa maloletnicom, ali je pobegao iz SAD u Francusku pre presude iz straha da bi mogao da bude osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Njegovi advokati godinama pokušavaju da izdejstvuju odbacivanje slučaja, ali američki sudovi insistiraju na njegovom povratku u Kaliforniju.

Poljsko tužilaštvo ispitivalo je Polanskog u oktobru pošto su američke vlasti tražile njegovo izručenje.

On je 2009. proveo 290 dana u kućnom pritvoru u Švajcarskoj dok su vlasti razmatrale njegovo izručenje SAD.

Polanski, koji je detinjstvo proveo u Poljskoj, najavio je da planira da snimi film o Alfredu Drajfusu, francuskom oficiru jevrejskog porekla lažno optuženom za izdaju.

Ostavi poruku