DO kraja ove nedelje predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić započeće zvanične konsultacije oko izrade predloga konačnog rešenja za status Kosova i Metohije – rečeno je „Novostima“ u državnom vrhu.

Plan za rešenje statusa pokrajine, prema našim informacijama, trebalo bi da bude spreman pre nego što Brisel istakne sledeći sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Iako su izjave dve čelne figure u državi proteklih dana zazvučale disonantno, jer je Nikolić naveo da pitanje konačnog rešenja KiM „treba odmah otvoriti“, dok je Vučić izneo stav da je „još rano da se govori o konačnom rešenju“, u vrhu vlasti „Novostima“ je rečeno da između njih dvojice ne postoji razmimoilaženje u viđenju kosovske politike, niti u pogledu tajminga u kom treba preduzimati naredne korake.

Vučić je, prema našim izvorima, veoma svestan svega o čemu je predsednik govorio vezano za KiM i namerama evropske administracije.

Kada će nova platforma biti izneta u javnost, umnogome će zavisiti od toga kako Brisel vidi dinamiku nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Jasnija slika o evropskim namerama dobiće se 9. februara na sastanku koji je sazvala Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, na kome će srpsku stranu zastupati Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, a albansku Isa Mustafa i Hašim Tači.

Beograd očekuje da će tada čuti i konkretne uslove za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, kao i kakvi su planovi Brisela vezani za potpisivanje sledećeg sporazuma dveju strana i hoće li on sugerisati da Beograd paraf stavlja na zajednički dokument sa drugom „državom“ ili sa autonomijom.

Prema ranijim najavama, novi dokument Beograd i Priština trebalo bi da potpišu kada se ispune obaveze iz prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa, a među njima je i formiranje Zajednice srpskih opština, za koju se procenjuje da bi mogla da profunkcioniše na proleće. ELEMENTI TIROLA ILI REPUBLIKE SRPSKE SAVETNICA predsednika Srbije Stanislava Pak kaže nam da će Nikolićev predlog biti specifičan i da neće biti doslovce preslikan model već primenjen u svetu: – Ali, mogu se, recimo, iskoristiti elementi Južnog Tirola ili Republike Srpske.

Nikolić je već ukazao da na KiM postoje različite situacije i da će konačno rešenje morati da uzme u obzir svaku od njih – i delove u kojima nema Srba, i one u kojima je albansko stanovništvo u većini, a Srbi u enklavama, kao i treći deo – u kom su Srbi većina, a Priština bez ingerencija.

Ostavi poruku