KAKO je najavio trener Dejan Radonjić, košarkaši Crvene zvezde otišli su u Atinu po nagradu za plasman među 16 najboljih timova Evrolige, osiguran dva kola pre kraja prve faze.

Kazna za incidente pre meča sa Galatom oduzela im je stečeno pravo da ih nagrade njihovi navijači u poslednjem kolu protiv Laborala u „Pioniru“, ali će ih u petak uveče u Pireju (20.45) dočekati 400 „delija“ udruženih s bratskim navijačima Olimpijakosa.

Sliku mira i prijateljstva, koju smo već videli u „Areni“ u jedinom Zvezdinom porazu na domaćem terenu (57:62), pratili su sukobi fanova Olimpijakosa sa srpskom policijom.

Uoči meča u Atini, predsednik crveno-belih Nebojša Čović naglasio je da klub nema nikakve veze sa odlaskom navijača u Grčku, kao i da posetu utakmici organizuje turistička agencija „Aleksandrija“ iz Beograda. – Skrenuli smo im pažnju, ne zbog straha od eventualnog sukoba sa fanovima Olimpijakosa, već zbog eventualnih bliskih susreta s navijačima PAOK i Panatinaikosa – rekao je Čović, a kao upozorenje može da posluži i sukob iz prošle sezone na gostovanju Panatianikosu, kada je grupa Zvezdinih navijača izašla kao pobednik iz obračuna u Marusiju sa pristalicama „zelenih“.

Osim napomene da se radi o turističkom aranžmanu za Atinu sa posetom utakmici Olimpijakos – Crvena zvezda, agencija „Aleksandrija“ nije želela da saopšti informacije o broju putnika, niti da odgovori na pitanja da li su obezbeđene ulaznice za meč i da li je obavestila grčku policiju o dolasku pristalica crveno-belih.

Osim grupe koja je preko agencije juče u popodnevnim satima autobusom krenula ka Atini, mnogi su na sastanak sa braćom otišli u sopstvenom aranžmanu, automobilima i avionom.

Možda je prenaglašena priča o specijalnim odnosima sa navijačima Olimpijakosa pomalo skretala pažnju Zvezdinim igračima sa takmičarskog aspekta prvog duela u „Areni“. – Zaista je bila specifična atmosfera, mogu slobodno da kažem veličanstvena – još je pod utiskom kapiten Luka Mitrović. – Ambijent i koreografija pred utakmicu bili su fenomenalni.

Očekujem da ćemo nečemu sličnom prisustvovati i u dvorani „Mira i prijateljstva“, a u takvoj atmosferi je milina igrati.

Iako najmlađem timu u Evroligi nisu potrebni motivacioni govori pred susret sa dvostrukim šampionom u poslednje tri godine, pomenućemo da bi pobeda overila drugo mesto u Grupi D, a trijumf sa šest poena razlike doneo mogućnost crveno-belima da se popnu na sam vrh. – Već smo obezbedili plasman u top 16, tako da bez bilo kakvog pritiska idemo u Atinu – kaže Mitrović. – Želimo da uživamo u ovoj utakmici, ali to ne znači da ne želimo pobedu.

Da biste pobedili tako moćan tim kao što je Olimpijakos, i to na njegovom terenu, neophodno je da pružite 150 odsto mogućnosti.

U slučaju da se sve ove kockice slože. imali bismo šanse da napravimo iznenađenje u Pireju – zaključio je Luka Mitrović.

Ostavi poruku