MOSKVA – Rusija je danas saopštila da je američki izveštaj o torturi zatvorenika „šokantan“ i pozvala Vašington da objavi i preostale podatke o kršenjima ljudskih prava.

Kako je preneo AFP, Rusija je takođe saopštila da SAD nisu oličenje demokratije i dodala da je sadržaj izveštaja objavljenog u utorak šokantan.“Objavljeni podaci su najnoviji dokaz grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava koje sprovode američke vlasti“, rekao je izaslanik za ljudska prava ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Dolgov, prenosi AFP.

On je dodao da se takvo stanje stvari ne slaže sa tvrdnjama SAD da su one oličenje demokratije što je daleko od realnosti.

Dolgov je naveo da je najveći deo izveštaja i dalje ostao poverljiv i pozvao međunarodne aktiviste za ljudska prava da izvrše pritisak na SAD da objave sve informacije o kršenjima prava koje je Vašington činio u okviru „rata protiv terorizma“, navodi AFP.

Centralna obaveštajna agencija (CIA) je koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata, koji je objavljen u utorak.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Objavljeno je pet stotina stranica dokumenata, koji predstavljaju zaključke pune istrage na 6.700 stranica, koja još nosi oznaku tajnosti, naveo je AP.

Pročitajte još:* Amerikanci imali tajne zatvore u Poljskoj! * Snouden: CIA činila neoprostive zločine * Hrvati demantovali: Nismo mučili ljude tehnikama CIA; Nemačka: Strašno je to šta CIA radi * CIA – Tortura u zvaničnoj formi

Ostavi poruku