PRIDAJEMO veliki značaj Trećem samitu lidera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a dolazak kineskog premijera Li Kećijanga u Beograd i za Kinu i za Srbiju predstavlja veliki događaj.

To će biti velika prilika za dalji razvoj bilateralnih odnosa, pogotovo ekonomskih – ovo je u četvrtak izjavio ambasador Kine u našoj zemlji Li Manćang.

U delegaciji sa premijerom, kako je najavio ambasador, biće više od sto članova, a doći će još oko 200 biznismena koji će učestvovati na biznis-forumu. – Pošto će doći mnogo kompanija, to je sjajna prilika da se kineski biznismeni na licu mesta upoznaju sa stanjem u Srbiji.

Prema njegovim rečima, razgovori kineskog premijera sa 16 premijera, kao i svih premijera međusobno, doprineće ubrzavanju regionalne saradnje: – Konkretno, između Kine i Srbije očekujemo da ćemo napraviti neki konkretan projekat, kao što je pruga Beograd-Budimpešta, pa još korak napred.

Na pitanje – kako ocenjuje spoljnopolitički položaj Srbije, kineski ambasador je naglasio da je „Srbija samostalna, suverena, nezavisna država“: – Vaša zemlja i njeno rukovodstvo je sposobno, vodi mudru politiku.

Ovih dana vidimo da je premijer Vučić napravio krug oko Zemlje, posetio je Moskvu, Ameriku, Izrael, Italiju.

Zaista vodi praktičnu spoljnu politiku.

Da sam građanin Srbije, bio bih zadovoljan.

Ostavi poruku