BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor Milanu Divljaku i Tihomiru Trišiću, osumnjičenima protiv kojih je podignuta optužnica za zloupotrebe prilikom ugovaranja i prodaje privrednim društvima regresiranih i neregresiranih mineralnih đubriva u pančevačkoj „Azotari“ i zamenio iz blažim merama za obezbeđenje prisustva okrivljenih.

Reč je o dvojici osumnjičenih koji su obuhvaćeni optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal protiv predsednika Upravnog odbora Vetarinarskog zavoda Dragana Đurića i još šestoro okrivljenih, koja je juče saopštena javnosti.

Viši sud je saospstio da je krivično vanpretresno veće suda 4. decembra donelo rešenje kojim je Divljaku ukinut pritvor u kojem je bio od jula i odredilo mu meru zabrane napuštanja boravišta uz obavezu javljanja nadležnoj policijskoj stanici.

Istim rešenjem i Trišiću je ukinut pritvor i određen kućni pritvor uz elektronski nadzor, tako da, kako je ukazao sud, ne može bez odobrenja da napusti stan u kojem boravi, izuzev ako je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili lica sa kojima živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, ili imovinu većeg obima.

Produženje mere kućnog pritvora sud je dužan da svaka tri meseca preispita da li je dalje opravdano.

U saopštenju suda se napominje da je krivično vanpretresno veće donelo tu odluku nakon što je utvrdilo da u odnosu na okrivljene i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva ili skrivanja, koje po oceni veća više nisu od takvog značaja da i dalje iziskuju primenu mere pritvora i da će se određenim merama obezbediti njihovo prisustvo za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Tužilaštvo je juče saospstilo da osim Đurića, koji je vlasnik „Zekstre“ kao i predsednik FK „Partizan“ optužnica tereti i direktora DOO „Akter“Tihomira Trišića, vlasnika i ovlašćenog lica DOO „Staša“ Milana Divljaka, bivšeg predsednika UO HIP „Azotara“ Pančevo Radosava Vujačića, zamenika generalnog direktora HIP „Azotara“ Pančevo Mihajla Grujića, Branka i Gordanu Mijić – vlasnika i odgovornih lica privrednih društava „1. oktobar“ AD i „Gradska pekara“ AD iz Sombora.

Tužilaštvo je preciziralo da je budžetu pričinjena šteta od 55 miliona dinara prodajom regresiranog đubriva Veterinarskom zavodu, a prometom neregresiranog đubriva privrednim društvima iz Novog Sada, Beograda, Zemuna, Sombora i Pančeva pribavljena je korist od 625 miliona dinara.

Oni su optuženi zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kojim je pričinjena šteta za budžet u iznosu većem od 55.000.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Prema Vujačiću i Grujiću vodi se još jedan krivični postupak takođe zbog prodaje mineralnih đubriva u HIP „Azotari“.

Ostavi poruku