Naslovna Ostali sportovi Stanković o priznanju Kosova: Politika pobedila sport, uskoro će ih primiti i...

Stanković o priznanju Kosova: Politika pobedila sport, uskoro će ih primiti i FIBA

0

LEGENDARNI srpski sportista i višedecenijski funkcioner Borislav Stanković (89) prilično staloženo je primio odluku Generalne skupštine MOK o jednoglasnom prijemu takozvane države Kosovo u olimpijsku porodicu.

Prekjučerašnjom odlukom u Monaku, Međunarodna olimpijska organizacija je napravila samo jedan u nizu presedana, a trenutno počasni član MOK je za „Novosti“ objasnio njene razloge. – U ovom slučaju su se, na vrlo direktan način, upleli politika i sport.

Jedno bez drugog, očigledno, nije moglo, pa je odluka o prijemu Kosova za mene potpuno očekivana, jer se na njoj radilo intenzivno u poslednjih pet godina – kaže Stanković. Nekadašnji generalni sekretar FIBA i 17-godišnji član MOK (od 1988. do 2005) je obrazložio glasanje u Monaku: – Prema skoro stogodišnjem Statutu MOK, nije neophodno da svaka od članica olimpijske porodice ima svog člana sa pravom glasa.

U vreme kada sam ja bio član MOK, bilo nas je ukupno 115, a sada je 107 članova i oni imaju pravo glasa kao pojedinci, građani svojih država, nikako kao predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta. Ovo nije ni prvi, ni poslednji komplikovan slučaj. – I ranije sam se u svojoj karijeri sretao sa sličnim, bolnim i diplomatsko zamršenim slučajevima.

Jedan primer je bio spor između Kine i Tajvana, pa malo poznati primer da portorikanski sportisti mogu na OI da putuju isključivo sa američkim pasošima, pa primer Hongkonga…

Svuda je politički motiv više nego izražen, a MOK primenjujući odredbe svoje povelje gleda kako da ispoštuje i sportske motive određene nacije, pa je zbog toga ova odluka o prijemu Kosova, zbog toga što se tiče direktno Srbije, prilično ispolitizovana – zaključuje Stanković. Izvesno je da u Riju neće biti reprezentacija sa Kosova, ali će MOK verovatno naći način da progura neke takmičare u pojedinačnim sportovima.

Inače, članice MOK koje takođe nisu u UN su i: Aruba, Američka Samoa, Bermudska Ostrva, Kajmanska Ostrva, Kukova Ostrva, Guam, Hongkong, Devičanska Ostrva, Britanska Devičanska Ostrva, Palestina, Kineski Tajpej i Portoriko.

UBRZO I U FIBABORA Stanković predviđa da će takozvana država Kosovo uskoro postati član i Svetske košarkaške federacije.- Iz iskustva mogu da potvrdim da će Kosovo veoma brzo postati ravnopravni član FIBA.

Već ranije je bilo najavljeno da se samo čeka zvanična odluka MOK, pa da košarkaši sa Kosova počnu da igraju zvanične utakmice – tvrdi Stanković, koji je 26 godina bio generalni sekretar FIBA.

PROČITAJTE I OVO:EK: Partizan dobio Crveni oktobar i MilosavljevićaLalatović: Luković će igrati u ZvezdiĐoković: Sa Bekerom sam na pravom putu, sada imam za koga da igram Terzić: Neka ide titulaRodžers: Jedva da ga je Lazar noktom dokačio; Safari: Udario me, krvario sam!Mitrović: Znam zašto sam to uradio; Nemci: Vulgaran gestAndrea: Sanja me “gurnula” na teren, rekla sam sebi „Pomozi bože, pa šta bude“Parker pojačava napad ZvezdeErceg odlazi iz Galatsaraja 19. decembra

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version