IZREKA „gde se ima, tu se troši“ oživela je u turskoj klupskoj košarci.

Zahvaljujući ogromnim ulaganjima, tamošnji klubovi konstantno privlače sve veći broj najboljih košarkaša na Starom kontinentu, žestoko prkoseći finansijskoj krizi iz čijih kandži ne može da se izvuče ostatak košarkaške Evrope.

Novi primer je Tomas Ertel.

Trenutno jedan do najboljih organizatora igre u Evroligi je, prema pisanju turskih i španskih medija, već na putu iz Laboral kuće u Anadolu Efes, gde će postati čak deveti stranac u timu Dušana Ivkovića, odnosno treći iznad dozvoljene kvote u nacionalnom šampionatu, po čemu će klub postati suvlasnik rekorda, jer devetoricu stranaca u svom timu ima Gazijantep.

Navodno, Ertel je već potpisao dvoipogodišnji ugovor vredan milion evra po sezoni.

Međutim, to nisu sva izadavanja turskog kluba.

Po pravilima turske federacije, ekipa može bez „vanrednih“ troškova da potpiše samo petoricu stranaca.

Za svakog sledećeg mora da uplati 125.000 dolara u nacionalnu kasu.

U timu za jednu utakmicu može da bude maksimalno šestorica stranaca, pa tako ako slučajno „rotira“ nekog od njih, opet mora da uplati 125.000.

Kada se pogleda lista stranaca u turskim ekipama i ako se pogledaju promene tokom sezone (u domaćem šampionatu), jasno je da se nemali novac povodom te stavke sliva u nacionalnu kasu.

Zasada, jedini koji nisu imali dodatne troškove su Karšijaka, Ušak i Istanbul, jer imaju „samo“ po petoricu internacionalaca u timu.

BROJ STRANACAGazijantep 9Darušafaka 8Galatasaraj 8Anadolu Efes 8Bešiktaš 7TED Kloedž. 7Banvit 6Fenerbahče 6Turk telekom 6Trabzon 6Eskišehir 6Tofaš 6Konja 6Karšijaka 5Ušak 5Istanbul 5

Ostavi poruku