NA čelu nove vlade u Prištini biće lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, dok će Hašim Tači (DPK) biti zamenik premijera i ministar spoljnih poslova.

Srbima bi trebalo da pripadnu tri resora. Ovo je najizvesniji epilog višemesečne institucionalne paralize na Kosmetu, koja je okončana juče konstituisanjem parlamenta.

Skupštinu će voditi Kadri Veselji iz Tačijeve partije, a među potpredsednicima je i Jasmina Živković iz „Srpske liste“.

Prema sporazumu, Tačijevima će pripasti ministarstva obrazovanja, poljoprivrede, kulture, dijaspore, pravde, evropskih integracija, ekonomskog razvoja, životne sredine i prostornog planiranja.

Mustafini će voditi portfelje policije, zdravlja, infrastrukture, trgovine i industrije, bezbednosnih snaga i finansija.

Nova vlada imaće i državnog ministra koji će voditi dijalog sa Srbijom, a navodi se da bi to mogao biti Enver Hodžaj.

Na čelu ministarstva administracije lokalne samouprave biće Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak biće Slobodan Petrović, dok će Nenad Rašić ostati šef resora rada i socijalnog staranja.

Naši traže i mesto zamenika premijera.

Uoči sednice skupštine, koju su napustili srpski poslanici, potpisan je koalicioni sporazum između DSK i DPK. Mustafa je najavio da će cilj vlade biti ispunjavanje obaveza za učlanjenje u UN i ostale međunarodne forume i normalizacija odnosa sa Srbijom.

Tači je rekao da su prioriteti ekonomski razvoj i borba protiv korupcije. PETROVIĆ PROTIV ŽIVKOVIĆEVE IZBOR Jasmine Živković za potpredsednika Skupštine izazvao je nezadovoljstvo lidera Srpske liberalne stranke Slobodana Petrovića, koji je rekao da to ruši srpsko jedinstvo u parlamentu. Aleksandar Jablanović je negirao tvrdnje Petrovića da je postojao dogovor u „Srpskoj listi“ da on bude potpredsednik.

Ostavi poruku