SOFIJA – Bugarska vlada nije promenila stav o izgradnji gasovoda Južni tok, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisov u parlamentu. „Podržavamo implementaciju gasnog projekta Južni tok pod uslovom da je u skladu sa evropskim propisima“, rekao je Borisov, i dodao da nakon prošlonedeljne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o obustavi projekta Južni tok, Bugarska još nije dobila zvanično saopštenje Rusije, prenosi bugarska agencija BTA.

Borisov je prošle nedelje izrazio žaljenje što je ruski predsednik Vladimir Putin, kada je objavio da će radovi na Južnom toku biti obustavljeni, pomenuo Bugarsku kao jedinu problematičnu zemlju. „Ne samo Bugarska, nego još pet članica EU su ovlastile Evropsku komisiju da pregovara sa Moskvom o usklađivanju Južnog toka sa evropskim pravilima“, podsetio je Borisov.

On je tada izrazio nadu da će na predstojećoj energetskoj konferenciji u Briselu, planiranoj za sutra, Rusija otkloniti tehničke prepreke za izgradnju Južnog toka. „Mi smo za Južni tok. Želimo da on bude izgrađen, ali u skladu sa zakonodavstvom EU“, izjavio je pre nekoliko dana Borisov.

Ostavi poruku