Naslovna Srbija Šverc u porastu, robu prenose gliserima, zapregom preko Peštera

Šverc u porastu, robu prenose gliserima, zapregom preko Peštera

0

NOVI PAZAR – Do kraja oktobra ove godine pripadnici Policijske uprave u Novom Pazaru oduzeli su od švercera 264.000 paklica cigareta, 55 kilograma duvana i oko 18.000 litara nafte i naftnih derivata.

Vrednost oduzete robe procenjuje se na blizu 30 miliona dinara.

Pošto je više švercera „palo“ i tokom novembra, ove brojke veće su bar za još 20 odsto.

Ipak se ne zna koliko je švercovane robe prošlo, ali je sigurno da se radi o ogromnim količinama a da je državni budžet oštećen za više miliona evra.

Dobar deo švercovane robe prodaje se slobodno ili „ispod tezge“ u Novom Pazaru, Tutinu, Raški….

Podsetimo, prilikom nedavne posete ovom kraju, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da samo švercom cigareta državni budžet godišnje gubi oko 300 miliona evra.

Od tada je i krenuo intenzivniji lov policije na švercere, a rezultati nisu izostali, u odnosu na isti period prošle godine, borba protiv šverca četvorostruko je uspešnija.

Osim cigareta, na kojima se najbolje zarađuje (oko 50 dinara po paklici), švercuju se i razni prehrambeni proizvodi, meso poreklom mahom iz Brazila i Argentine, piletina koja na Kosovo stiže kao humanitarna pomoć iz evropskih robnih rezervi, tehnička roba, odeća, obuća, a neretko i municija i oružje.

Među švercerima najviše je žitelja opštine Tutin, puno je i Novopazaraca, a „padali“ su i žitelji Sjenice, Raške, Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Leposavića, Zubinog Potoka….

Za šverc se koriste terenska vozila (preko Rogozne i Peštera), nekad i zaprega, zatim kamioni, autobusi, cisterne, putnički automobili…

Preko jezera Gazivode krijumčari koriste čamce i druga improvizovana plovila. PREKINUT ŠVERCERSKI LANAC RAŠKA – Zajedničkom akcijom pripadnika Policijske stanice u Raški i Bezbednosno-informativne agencije zaplenjeno je 150 kilograma rezanog duvana.

Policija je na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Raška, prilikom kontrole novopazarskog autobusa koji saobraća na relaciji Priština – Novi Pazar, u fabričkim šupljinama na mestu predviđenom za drugi rezervoar, kao i u podu autobusa, pronašla 15 kesa sa ukupno 150 kilograma rezanog duvana bez prateće dokumentacije.

Sumnja se da je duvan vlasništvo suvozača autobusa protiv koga će biti podneta krivična prijava u redovnom postupku. (G. Ć.)

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version