Naslovna Svijet Mugabe optužio potpredsednicu za kovanje zavere sa SAD

Mugabe optužio potpredsednicu za kovanje zavere sa SAD

0

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe optužio je danas svoju potpredsednicu za kovanje zavere sa ambasadom SAD za njegovo uklanjanje s vlasti.

U velikom šatoru na otvorenom polju u Harareu, Mugabe je pred oko 12.000 pristalica vladajuće stranke Zanu-PF rekao da su njegovi špijuni pratili Džojs Mudžuru do američke ambasade, gde je, kako je kazao, imala tajne sastanke na kojima je planirano njegovo ubistvo. „Otvoren sam za takmičenje, ali ne kada to podrazumeva moje uklanjanje kao što je to bio slučaj sa Kabilom“, rekao je Mugabe, misleći na bivšeg lidera Demokratske Republike Kongo Lorana Kabilu, koga je ubio jedan od telohranitelja 2011. godine, preneo je AP.

Mudžuru, nekada borac u Mugabeovoj gerilskoj vojsci poznata pod ratnim imenom „prolivena krv“, postala je članica vlade sa 25 godina, kada je Mugabe izabran za predsednika 1980. godine.

Od 2004. je potpredsednica Zimbabvea, a istu funkciju obavljala je u stranci.

Mugabe (90) je na trodnevnoj konferenciji u Harareu ponovo izabran za predsednika stranke, čiji mandat traje pet godina, i odobreno mu je da lično izabere potpredsednika i druge stranačke zvaničnike.

Mugabe je rekao da planira da saopšti ime novog potpredsednika stranke kasnije ove sedmice i uverio okupljene da potpredsednica i njeni saveznici, uključujući portparola Rugarea Gumba, koji je zajedno sa njom suspendovan, neće biti razmatrani.

Na trodnevnoj konferenciji u Harareu potvrđen je i izbor prve dame Grejs Mugabe za lidera ženske lige stranke Zanu-PF.

Madžuru, koja nije prisustvovala konferenciji, za sada ostaje potpredsednica Zimbabvea, navela je američka agencija.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version