PARIZOD STALNOG DOPISNIKA DOSAD su na ulicu izlazili radnici, sada protestuju i gazde.

Da je vrag odneo šalu, i da privredi ide veoma loše, pokazuje i ovonedeljna manifestacija nezadovoljnih poslodavaca širom Francuske, koji se nisu organizovano bunili na ovaj način još od 1999.

Oko šest hiljada vlasnika malih i srednjih preduzeća okupili su se po velikoj hladnoći u Parizu, oko dve hiljade u Tuluzu, nekoliko stotina je protestovalo u Marselju, dok se manifestacija nastavila u sredu velikim skupom u Lionu.

Kap je prelila čašu, spisak nezadovoljstava je dugačak.

Gazde više ne mogu da izađu na kraj s komplikovanom i zahtevnom administracijom, sa sve više pravila, zakona, propisa, dažbina, obaveza, izdataka, poreza, taksa, kazni.

Mnogi od njih zarađuju manje od svojih zaposlenih.

Vlasnici firmi ističu da nedeljno često rade i do 70 sati, dvostruko više nego što je to zakonom u Francuskoj propisano, dok njihovi radnici doslovno uživaju ovo pravo.

Upravo je ukidanje 35-časovne radne nedelje bio jedan od zahteva poslodavaca, koji su u ponedeljak okačili katance i lance na ogradi Ministarstva finansija.

Poručuju i da je 2017. godina, kada vlast očekuje rezultate svojih mera, isuviše daleko da bi njihova preduzeća to dočekala na zdravim nogama.

Vlasnici preduzeća smatraju da se aktuelnom politikom u Francuskoj danas praktično obeshrabruju oni koji žele da otvore firmu.

Ne usuđuju se da zaposle nove radnike i naglašavaju da trećinu svog radnog vremena potroše na popunjavanje formulara i administrativnih formalnosti! RAZLIČITA CENA RADA UČesnici manifestacije se žale i da im u današnjim teškim uslovima banke sve ređe pozajmljuju novac, a nisu zaboravili ni EU koja, po njihovom mišljenju, u okviru jedinstvenog tržišta, dozvoljava različitu cenu rada.

Kao primer navode sat rada poljoprivrednika u Španiji koji iznosi šest evra, i u Francuskoj gde je minimum 12.

Ostavi poruku