LONDON – Analiza DNK omogućila je britanskim genetičarima da utvrde autentičnost skeleta Ričarda III koji je 2012. pronađen ispod jednog parkinga u Lesteru i time reše misteriju staru pet vekova.

Sekvenciranje kraljevog DNK je, međutim, otkrilo i postojanje neverstva čija bi priroda mogla da dovede u pitanje srodstvo pojedinih britanskih monarha.“Otkrili smo prekid u genetskom lancu“, izjavio je na konferenciji za štampu u Londonu Kevin Šurer, vice-kancelar Univerziteta u Lesteru.

Pod „prekidom“ se podrazumeva pojavljivanje ilegitimnog deteta u porodičnom stablu.“Ne znamo na kom se nivou ovaj prekid nalazi, a svakako ne sugerišemo da njeno visočanstvo (kraljica Elizabeta) ne bi trebalo da se nalazi na tronu“, brzo je dodao Šurer, insistirajući na „zamršenoj“ istorije britanske monarhije.

Njegovo izlaganje je usledilo paralelno sa objavljivanjem u naučnom časopisu Nature studije kojom se sa 99,9 odsto sigurnosti razrešava misterija nestanka posmrtnih ostataka poslednjeg engleskog kralja koji je poginuo na bojnom polju, u bici kod Bosforta 1485, ne ostavivši potomake za sobom.

DNK skeleta odgovara DNK dvoje sadašnjih potomaka njegove sestre, Ane od Jorka.

Naučnici, međutim, nisu bili u stanju da uspostave vezu po muškoj liniji do Džona od Genta, prvog vojvode od Lankastera i brata čukun dede Ričarda III, što je potaklo sumnju o neverstvu.

Kevin Šurer smatra da identifikovani „prekid“ u DNK postavlja pitanje legitimnosti Henrija IV, Henrija V, Henrija VI i „celokupne dinastije Tjudor“, počev od Henrija VII, Henrija VIII, Edvarda VI, Meri I i Elizabete I.

Nakon žestokih svađa oko izbora mesta gde će konačno počivati, posmrtni ostaci Ričarda III, biće sahranjeni, idućeg proleća, u katedrali u Lesteru.

Kralj, kog je Šekspir ovekovečio kao zlog grbavca i krvoločnog tiranina, podario je tako Britancima još jednu misteriju.

Ostavi poruku